Üveit, toplumda yaygın görülen bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmediği zaman hastada görme kaybı gibi ciddi komplikasyonların gelişmesine yol açabilir. Bu yüzden belirtilerinden şüphe edilmesi halinde acilen bir uzman hekime başvurulması gerekir. Peki, üveit nedir? Belirtileri nelerdir? Detaylar yazımızda.
Gözün en dışında bulunan uvea, sklera tabakası ile iç kısımda bulunan retina tabakasının arasında bulunan yerdir. Uvea tabakası; iris, siliyer cisim ve koroid olmak üzere 3 bölümden oluşur. Uvea tabakasında çok sayıda kan damarı vardır ve bu damarlar gözde görmeyi sağlayan sinirleri barındıran retina tabakasını besler. Üveit, uvea tabakasının iltihaplanmasıdır.
Bu iltihaplanma yalnızca uvea tabakasını değil, iç kısımda yer alan sinir tabakasını da etkileyebilir. Bu nedenle uveit acil müdahale gerektiren ciddi bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmediği takdirde görme kaybına neden olabilir. Gelişme sebebi her hastada tam olarak bilinmediği gibi, behçet hastalığı gibi bazı bağışıklık sistemi rahatsızlıklarının da üveite yol açtığı bilinir. Yapılan bazı çalışmalarda, göz doktoruna üveit problemi ile başvuran kişilerde en yaygın görülen ek hastalık %35 oranla Behçet hastalığı olarak kayda geçmiştir.
Üveitin türü uveada iltihaplanmanın meydana geldiği yere göre sınıflandırılır:
Üveit hastalığına neden olan etkenler genellikle hastaların %30-40'ında tespit edilemez ve bunlar idiyopatik yani nedeni bilinmeyen olarak adlandırılır. Üveit sebepleri genel olarak şu şekilde sıralanabilr:
Üveit çoğunlukla vücuttaki farklı hastalıklara işaret ettiği için mutlaka hastanede doktor kontrolünde tahlil yapılması gerekir. Ayrıca hastanın tıbbi öyküsünün de detaylı ve doğru şekilde alınması gerekir. Bu şekilde altta yatan bir hastalık varsa teşhis edilebilir.
Üveitte iltihabın gözde yer aldığı bölgeye göre hem hastalığın ciddiyeti hem de semptomları farklılık gösterir. Örneğin; arka üveit olması halinde çoğunlukla bulanık görme ve görme azalması gibi sorunlar yaşanır. Şayet hastalık gözde yer alan ve sinirleri ya da merkezi bir alanı etkilemişse görmede ani bir azalma oluşabilir. Böyle bir tabloda tedavi asla geciktirilmemelidir. Geciktirildiği zaman görmede meydana gelen azalma zamanla körlüğe sebep olabilir.
Belirtiler üveit hastalığında bazı durumlarda ani ortaya çıkarken bazen çok yavaş olarak görülür. Ani gelişen üveit hastalığında semptomlar hızlı bir şekilde kötüleşebilir. Yanı sıra hastalık iki gözde de aynı zamanda başlayabilir ya da farklı zamanlarda iki gözde çıkabilir.
Üveit tedavisinin erken yapılması oldukça önemlidir. Erken yapılan teşhis ve tedavi hastalığın yol açabileceği görme kaybının engellenmesine yardımcı olur.Üveit hastalığında ilk aşamada ilaç tedavisi verilir. Bu ilaçlar; antienflamatuar merhemler veya göz damlaları verilir. Yanı sıra göz enfekte olmuşsa antibiyotik kortizonlu ilaçlar da reçete edilebilir. Nadiren de olsa cerrahi müdahale gerekebilir.
Eğer üveite yol açan hastalık teşhis edilirse, hem üveit hem de diğer hastalık tedavi edilir. Üveit, tekrarlayan bir hastalık olduğu için tedaviden sonra düzenli olarak hasta izlenmeli ve gerekli kontroller yapılmalıdır.