Tükenmişlik sendromu, birçok kişinin tanıdığı, ancak pek çok kişinin belki de adını koymakta güçlük çektiği bir durumdur. Uzun süreli stres, çaresizlik hissi, sürekli olarak oluşan sorumluluklar ve iş hayatındaki yoğunluk, bu sendromun ortaya çıkmasında etkili olan faktörler arasındadır. Belirtileri arasında özgüven eksikliği, sürekli ertelenen sorumluluklar, uyku problemleri ve umutsuzluk hissi gibi durumlar sıralanabilir. Tükenmişlik sendromu ile ilgili detaylı bilgi yazımızda.
Tükenmişlik sendromu, Kişinin ruh halini etkileyen ve sosyal hayatında da kişiyi zorlayan psikolojik bir rahatsızlıktır. Eğer uzun bir süre çaresiz, yorulmuş hissedilirse, stres altında olunursa tükenmişlik sendromundan bahsedilebilir.
Tükenmişlik sendromu genellikle stresli ve yoğun iş hayatına sahip kişilerde görülür. İşteyken keyifsiz olan birey işte olmadığı zamanlarda daha mutlu olabilir. Fakat hissettiği olumsuz duygular tüm hayatını etkiler.
Sorumluluk alarak önemli kararlar vermesi gereken, baskı gören, zamana karşı yarışan, yaptığı iş için fazla hassas davranması gereken bireylerde görülme riski çok daha yüksektir.
Aynı zamanda kişisel faktörler de tükenmişlik sendromuna yol açabilir.
Mükemmeliyetçilik odaklı olan, hayır derken zorluk yaşayan ve iş hayatında yapması gerekenden fazla sorumluluk üstlenen kişilerin de bu sendroma yakalanma riski artabilir
Özgüven ve öz bakım eksikliği.
Sorumlulukları sürekli erteleme.
Aşırı düşünmekten uyumakta zorlanmak ya da uyuyamamak.
Yorgun, isteksiz, değersiz ve umutsuz hissetmek.
Daha önce keyif alınan aktivitelerden keyif alamamak.
Evcil hayvanınız sizin en yakın arkadaşınız olabilir. Onunla ilgilendiğinizde sorunları zihninizden uzaklaştırabilir, keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Sevdiğiniz insanlarla duygusal sıkıntılarınız hakkında görüşmek ve konuşmak, o sıkıntının kaynağı ne olursa olsun çoğu zaman fayda sağlar.
Sevdiğiniz insanlar için ne kadar önemli olduğunuzu görmek, kendi hayatınızın anlamını bulmanıza yardımcı olabilir.
Negatif insanlarla iletişiminizi sınırlayın. Olumsuz ve sürekli şikayet eden insanlarla zaman geçirmek bakış açınızla birlikte ruh halinizi de aşağı çekecektir.
Tükenmiş ruh halinden kurtulmanın en etkili yöntemlerinden biri, ruhu dinlendirmek ve beslemektir.
Her insanın ruhunu dinlendirme yöntemi farklıdır. Bazıları sessizlikle, bazıları sosyalleşerek, bazıları da yazarak ruhunu
bekleyebilir. Önemli olan kişinin kendini tanıması ve neyin tam olarak iyi hissettireceğini bilmesidir.