Trakeobronkomalazi, solunuma yardımcı olan trakea ve bronşların yumuşaması sonucu solunum problemine yol açan bir hastalıktır. Bu rahatsızlık doğuştan olabilir veya sonradan edinilebilir. Peki, hastalığın belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Detaylar yazımızda.
Trakea ve bronşlar solunum sonucu alınan havayı oksijen-karbondioksit değişiminin gerçekleştirilmesi için alveol keseciklerine gönderen kıkırdak yapıya sahip borulardır. Trakeobronkomalazide (TBM) ise trakea ve bronşların duvarlarını destekleyen kıkırdak yapı yumuşar ve bu durum hava yolunu zayıflatır, bu nedenle hava yolları solunum sırasında açık kalamaz ve çöker.
Bu sağlık sorunu doğuştan meydana gelebilirken, sonradan da oluşabilen bir hastalıktır. Doğum sonrası görülen türünde, solunum yollarındaki yapısı bozuk olan kıkırdaklar dik duramayarak kendi üstlerine katlanarak sorun oluştururlar. Sonradan oluşan trakeobronkomalazinin nedeni ise tam olarak bilinmemektedir. Ancak kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) bulunan, sigara içen ve yaşlı erkeklerde daha sık görülebilir.
Trakeobronkomalazinin gelişme sebebi doğuştan ya da sonrada meydana gelmesi ile alakalıdır.Sonradan oluşam trakeobronkomalazinin kesin bir nedeni yoktur. Ancak etken olabilecek faktörler şu şekilde sırlanabilir:
Edinilmiş ve doğumsal trakeobronkomalazi belirtileri, diğer solunum rahatsızlıklarına da benzeyerek yavaş yavaş meydana gelebilir. TBM olan çocuklar, akranlarına göre daha fazla solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir ve iyileşme süreleri daha uzun sürebilir. Trakeobronkomalazinin diğer semptomları ise şu şekilde sırlanabilir:
Hastalığın teşhisinde fizik muayene ve tıbbi öykünün doktor tarafından değerlendirilmesi sonrası tanıyı kesinleştirmek için testler gerekebilir. Bu testlerden bazıları;
Trakeobronkomalazi hastalığının tedavisi sebebine ve trakeal ya da bronşiyal çöküşün şiddetine göre planlanır. Trakeobronkomalazi tedavisi yapılırken şunlar kullanılabilir: