Strep A, streptokok adı verilen bir bakteri türüdür. Bu bakteri türü insanlarda enfeksiyonlara neden olabilir. Enfeksiyonlar genellikle boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, cilt enfeksiyonları gibi çeşitli semptomlara neden olabilir. Detaylar yazımızda.
Strep A bakteriyel bir enfeksiyondur. A grubu streptokoklar çoğunlukla ciltte, boğazda bulunan bakterilerdir. Birçok strep türü mevcuttur. Ancak bunlar arasında en endişe verici olanı A grup streplerdir. Boğazda ve ciltte bulunur. Genellikle boğaz ağrısına yol açan enfeksiyonlardandır. Kızıl hastalığı, impetigo, selülit gibi önemli cilt enfeksiyonlarına da neden olabilmektedir. Bu enfeksiyon halk arasında Beta olarak da bilinmektedir.
Enfeksiyon, damlacıkla veya doğrudan temas yoluyla insanlardan insanlara bulaşabilir. Özellikle çocuklar arasında yaygın olarak görülen enfeksiyonlar, erişkinlerde de meydana gelebilir. Bakteri, tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir, bu nedenle erken teşhis ve tedavi önemlidir.
A grubu streptokok herkeste hastalığa neden olabilir. Fakat riskli gruplar şu şekildedir:
Boğaz ağrısına sebebiyet veren virüslerle Strep A’ ya ait ağrının net olarak anlaşılabilmesi için Strep A testine başvurulmaktadır. Tespit için yaygın olarak yapılan 2 test vardır. Bunlar hızlı Strep A testi ve boğaz kültürüdür. Hızlı Step A testinde boğaza ve bademciğe pamuklu çubuk kullanılarak alınan örnekle yapılmaktadır. Sonuç negatif çıkarsa fakat doktorunuz belirtiler üzerinden takip ediyorsa numuneyi uzun süreli takip için laboratuvara gönderebilir.
Boğaz kültüründe ise boğaz ve bademcikler üzerine çubuk sürülürerek laboratuvara gönderilmektedir. Hızlı teste oranla daha güvenilir teşhis sunar. Sonuçları ise genellikle 2 gün içinde çıkar.
Test sonucunun pozitif olması, streptokoksik boğaz enfeksiyonuna sebep olan A grubu strep bakterilerin olunduğunun göstergesidir. Pozitiflik durumunda antibiyotik tedavisine başlanılmaktadır.
Soğuk algınlığı, virüs nedeniyle oluşan sorunlar genellikle boğaz ağrısına neden olmaktadır. Bu nedenle hastalığın belirtilerini takip etmek önemlidir. Strep A’ya ait belirtiler genellikle şu şekildedir:
Çocuklarda boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, bademcik iltihabı, kızıl hastalığı, selülit, impetigo gibi cilt hastalıkları, kalp romatizması, akut romatizmal ateş ve toksik şok gibi durumlara yol açabilmektedir. Bundan dolayı çocuklarda boğaz kültürü almak önemlidir.
Tedavi için öncelikle Strep A testi uygulanır. Pozitiflik durumunda doktorun uygun gördüğü antibiyotik tedavisine başlanır.
Enfeksiyonun tedavisi antibiyotiklerle yapılmaktadır. Bu nedenle, doktorunuz tarafından reçete edilen antibiyotik ilaçları düzenli olarak kullanmanız önemlidir. Antibiyotik tedavisi genellikle 7 ila 10 gün sürer. Tedavinin tamamlanması enfeksiyonun tekrarlamasını önlemek için önemlidir.
Tedavi sürecinde kişi su ve sıvı alımını arttırmalıdır. Ayrıca hastaya, boğaz rahatlatıcı pastiller, yoğurt, çorba gibi yiyecekler tüketmesi önerilmektedir.
Enfeksiyon tedavi edilmediği takdirde boğazda ve böbreklerde iltihaba ya da romatizmal ateşe neden olabilmektedir. Hastalığın belirtilerinin görülmesinden sonra 9 gün içerisinde tedavi edilmelidir. Bundan dolayı belirtiler gözlemlenildiğinde ya da hastalıktan şüphelenildiğinde vakit kaybetmeden doktora başvurulması önemlidir.
Bulaşıcıdır. Yakın temas, hapşırma, öksürük yoluyla bulaş meydana gelebilmektedir. Kalabalık mekanlar, aile içinde hızlıca yayılabilmektedir.