Beslenme, hayatın sürdürülebilmesi için her insanın gerçekleştirmesi gereken hayati bir ihtiyaçtır. Sağlıklı beslenme ise uzun, kaliteli ve zinde bir yaşamın yapı taşıdır. Sağlıklı beslenmenin temelini; besin gruplarını ( karbonhidrat, protein, yağ) ve vitamin mineralleri günlük ihtiyacı karşılayacak şekilde besinlerden almak oluşturur. Bunu sağlamak için ihtiyacınız olan pratik ve uygulaması kolay bilgileri sizler için derledik.
Vücudun enerji miktarını karşılamak için beslenme ihtiyacının karşılanması gerekir. Beslenme sonucu sindirilen besinlerin gerekli kısmı alınarak vücut için kullanılır. Bu döngüde her kişinin besin ihtiyacı farklı miktardır. Bu hayati bir ihtiyaçtır ve yaşamın devamı için her gün tekrarlanması gerekir. Gün içinde enerji harcayan vücut harcadığı enerjiyi geri kazanmak için beslenmeye ihtiyaç duyar. Beslenme ile alınan vitamin ve mineraller ise enzimler ve hormonların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
Beslenmenin sekteye uğraması, vücuttaki yağların ve kasların erimesine neden olur. Kan dolaşımı ve organların çalışma düzeni bozulur. Yanı sıra enerjiye en fazla ihtiyacı olan organ beyindir. Beslenmenin düzensizleşmesi beyin faaliyetlerinde durgunluğa sebep olabilir. Bu da konsantrasyon eksikliği ve unutkanlık gibi etkilere neden olabilir. Ayrıca halsizlik, yorgunluk ve bağışıklık sisteminin zayıflayarak hastalıklara kolay yakalanma gibi durumlar gelişebilir. Bu nedenle beslenme dengeli ve rutin yapılması gereken hayati bir ihtiyaçtır.
Her gün tekrarlanılan beslenme vücudun sağlıklı bir bütünlük içinde kalmasını sağlamalıdır. Bu da dengeli bir beslenme ile mümkündür. Aksi takdirde ihtiyaç olan bu fiil vücuda zarar verecek bir hale gelebilir. Peki, sağlıklı bir beslenme nasıl olmalıdır?
Sağlıklı bir beslenmede;