Saç dökülmesi, saç kayıpları ve ince telli saçlara sahip olmak, kadın erkek herkesi olumsuz etkileyen bir durumdur. Kişilerin bu sorununa kolay ve hızlı bir tedavi olarak çözüm bulan saç mezoterapisi, son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaygın olarak kullanılıyor. Peki, alınan olumlu sonuçlarından dolayı popüler olan bu uygulama nasıl yapılır? Yazımıza bakalım.
Kişiye özel hazırlanan karışımların (aminoasit, vitamin ve mineral), mikro iğneler ile saç derisinin dermis tabakasına enjekte edilmesine saç mezoterapisi denir. Tedavinin uygulandığı dermis tabakası cindin işlev alanı olarak bulunur. Bu alana uygulanan enjeksiyon tedavisinin amaçları şu şekilde sıralanabilir:
Saç mezoterapisi erkek veya kadın 18 yaş üstündeki tüm kişilere şu durumlarda uygulanabilir:
Mezoterapi; diyabeti, böbrek hastalıkları, kan pıhtılaşma sorunu, kanser hastalığı ve felç geçirmiş olan kişilere uygulanmaz.
Saç mezoterapisi tedavisi uzman bir hekim kontrolünde yapılır. İşlem için hazırlanan içerisinde lokal anestezik ilaçta bulunan ilaç küçük iğneler ile kafa derisine enjekte edilir. Enjekte edilen saç mezoterapisi serumu, direkt saç köklerine giderek kan akışını hızlandırır ve süratli bir biçimde sonuç alınır.
Hazır Kokteyller ile Saça Mezoterapi: Hazır kokteyllerin içeriğinde; aminositaler, vitaminler ve viraminler gibi birçok saç problemlerini çözüme kavuşturan maddeler bulunur. Tedavi için hazır olarak bulunan bu kokteyller mikro enjektörler ile uygulanır. Saç mezoterapisi içeriği alternatif tekniklerle hazırlanabilir.
PRP (Platet Rich Plasma) ile Saça Mezoterapi: Saç mezoterapisi PRP ile de uygulanır. Bu yöntemde hastadan alınan kan özel bir cihazda ayrıştırılarak trombosittin fazla olduğu kısım alınır ve buna katılan ek malzemelerle bir serum oluşturularak saça mezoterapi yapılır.
Kök Hücre ile Saça Mezoterapi: Vücutta var olan pluripoten hücre vücudun ihtiyacına göre farklılaşan bir kök hücredir. Genellikle kemik iliğinden alınarak farklı tedaviler için kullanılır. Fakat son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda bacak ve karın yağ dokularında yağ kaynaklı kök hücre keşfedildi. Hatta bu bölgedeki kök hücrelerin kemik iliğindekilerden daha fazla olduğu belirlendi. İşte kök hücre mezoterapisi buradakiler kullanılarak yapılır. İşlem için hastaya lokal anestezi veya sedasyon (yarı uyur uyanık hal) verilerek kök hücreler alınır. Labaratuvar ortamında çeşitli işlemlerden geçirilerek kök hücreden sengin bir sıvı elde edilir. Bu serum saç derisine enjekte edilerek mezoterapi yapılır.
Saçları güçlendiren bu uygulama, kişinin ihtiyacı doğrultusunda haftada 1 defa 4-10 seans arasında yaptırılabilir. Her seans ortalama 40 dakika sürer. Saç mezoterapisi uygulayanlar, herhangi bir acı veya ağrı hissetmezler ve günlük hayatları sekteye uğramaz. Tedavinin etkinliği 3-4 seans sonra kendini göstermeye başlar. Saçlar sıklaşarak ince tellerde kalınlaşma meydana gelir.
Saça mezoterapi serumu uygulandıktan sonra hastanın; 6 saat boyunca saçlarını yıkamaması, genele açık olan bir havuza girmemesi ve başkalarıyla saç havlusu gibi eşyalarını paylaşmaması önerilir.
Deneyimli ve uzman bir hekimin elinde, doğru bir şekilde uygulanan saç mezoterapisinin bilinen herhangi bir zararlı yan etkisi yoktur. Yalnızca enjeksiyon iğnesi yapılan alanlarda hafif kızarıklıklar ve bazı hassas cilt tipine sahip olanlarda morluklar meydana gelebilir. Bu durum 1-2 gün içinde geçer ve saçlı deride meydana gelen bir endikasyon olduğu için de kişi de estetik açıdan kötü bir görüntü olmaz.
Dilerseniz konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.