Zedelenen, işlevini yitiren, hasar gören, aşınan tendon, bağ ve eklemler bireylerin yaşam kalitesini düşüren durumlardır. Bu anlamda uygulanan proloterapi ile hasarlı bölgenin yenilenmesi amaçlanarak, iyileşme sağlanması hedeflenir. Peki, proloterapi nasıl uygulanır? Detaylar yazımızda.
Proloterapi proliferatif tedavi olarak da isimlendirilen, kronik kas-iskelet problemlerinde hasarlı bölgenin yenilenmesi için kullanılan enjeksiyon bazlı bir tedavidir. Bu enjeksiyon tedavisi ile hasar alarak yıpranmış eklem, kıkırdak, bağ ve tendonları yeniden yapılandırarak ve kendini yenileme aşamasına gelmesine yardım edecek bir sıvı karışımı enjekte edilir. Dekstroz veya mannitol isimli bu sıvıların her ikisi de doğal şekerden elde edilen maddelerdir. Proloterapi kullanılan birçok vakada eklem ve sırt ağrısında rahatlama sağladığı belirtilmiştir.
Proloterapi öncesi hekim bazı hazırlıklar yapar. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Proloterapi enjeksiyon tedavi uygulamaları ile benzerlik gösterir. İlk olarak ilgili bölgeye lokal anestezi yapılır. Uygulama sırasında hasta şiddetli bir ağrı hissettiği zaman sedasyon da yapılabilir. Daha sonra dikkatli bir şekilde enjeksiyon uygulanır. Tedavide enjekte dilen sıvılar tahriş etkisi yaratarak vücudun bu durum karşısında onarıcı tepki vermesini sağlar. Dolayısıyla proloterapinin ana amacı ağrıyı dindirmek değil, hasar alan bölgeyi onarmaktır. Enjeksiyon sonrası vücutta tamir edici hücrelerin salınımı başlar ve bu en az 3 ay devam eder. İşlemden önce ve sonra hastaya ağrı kesici verilemez. Bu sayede vücut güçlü bir bağışıklık yanıtı geliştirebilir. Tedavi sonrası işlem yapılan bölgelere 10-15 dakika kadar ısı paketleri konulur. Proloterapi öncesi hazırlık dahil tedavi ortalama 30 dakika sürer. İşlem bitiminde hasta evine gidebilir.
Bu enjeksiyon tedavisi genel olarak kronik özellikli ağrılarda uygulanır. Proloterapinin etkili bir şekilde uygulandığı bölgeler şu şekilde sıralanabilir:
Proloterapinin kullanıldığı rahatsızlıklar ise şu şekildedir:
Yukarıdakiler tedavinin sıkça kullanıldığı bölgelerdir. Daha geniş bir kapsamda da uygulanabilir. Örneğin; dejeneratif disk hastalığı veya artrit gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerde de ağrıları hafifletmek için yapılabilir.
Tedavinin etkili ve sağlıklı olabilmesi için gerekli uzmanlık ve tecrübeye sahip bir hekime uyulama yaptırılmalıdır. Ancak bazen ekleme bir madde enjekte edilmesinden dolayı bazı yan etkiler gelişebilir. Bu etkiler şu şekilde sıralanabilir:
Proloterapinin türüne göre daha az oluşabilen etkiler ise şu şekildedir:
Yapılan araştırmalar sonucu proloterapinin aşırı kullanımından dolayı kronik, ağrılı tendon sorunları için faydalı olduğu tespit edildi. Çalışmalar proloterapinin tendon gücünde %40 artış sağladığını gösterdi. Klinik verilerde tendon ve bağ sorunlarında faydalı olmasının yanı sıra kireçlenme sorunlarında da ağrıda azalma sağladığı veriler arasındadır. Ayrıca menisküs, tendinit ve ligamentit ağrıları, kaslarda ve tendonlarda şişmeler, bel, boyun sırt ağrıları, baş ağrıları, tenisçi dirseği gibi problemlerde etkili olduğu da belirtilmiştir.