Makyaj kalıntıları, dış etkenler, kırışıklıklar ve lekeler zamanla cilt yüzeyinde ölü hücreler birikmesine neden olur. Bu yüzden cilt daha mat ve yaşlı bir görünüme bürünür. Cildin tekrar canlı, yenilenmiş ve genç bir görünüme kavuşması için uygulanan etkili yöntemeler arasında peeling yaygın olarak tercih edilir. Gerek evde doğal malzemelerle gerek hekim tarafından kimyasal karışımlarla yapılan uygulama ile kısa sürede olumlu sonuçlar elde edilebilir. Peki, peeling nasıl uygulanır?
Peeling, cildin dış katmanındaki ölü hücrelerin buradan uzaklaştırılarak cildin yenilenmesini sağlayan işlemdir. Farklı çeşitleri olan peeling uygulamasının cilt tipine göre seçilmesi gerekir. İşlemin başarılı bir sonuç vermesi için cildin üst dokusu olan epidermisin tamamen ölü hücrelerden arındırılması gerekir. Böylece altta kalan yeni hücreler için yer açılır. Bu sayede, cilt canlanır ve yenilenir. Peeling uygulamasının herhangi bir olumsuz sonuç vermemesi için alanında uzman dermatologlar tarafından yapılması önemlidir.
Peeling cildin üst tabakasının soyularak dökülmesini sağlar, böylece ciltteki hücre döngüsü hızlanır ve yenilenir. Üst katmanın atılması cildin hasar görmüş ve tahriş olmuş tabakasının atılmasını sağlar. Cildi tazeleyen bu işlem şu cilt sorunlarının giderilmesinde uygulanabilir:
Peeling kişinin cilt tipine göre farklı şekillerde uygulanır. Çünkü her bireyin cilt tipi değişiktir ve buna uygun bir işlem yapılması gerekir. Bu yüzden ilk olarak bakım yapılacak kişinin cilt tipi saptanır. Belirlenen cilt tipine uygun peeling türleri ise şu şekildedir:
Kimyasal bir çözelti ile cildin epidernis dokusundaki ölü tabakanın temizlenmesi için uygulanan işlemdir. Kimyasal peeling ciltteki kırışıklık, iz ve lekeleri giderir. Uygulama ile cildin daha genç, pürüzsüz ve sağlıklı görünmesi amaçlanır. Elde edilen sonuca göre hafif, orta ve derin olmak üzere farklı kimyasal peeling uygulamaları yapılabilir. Değişik cilt derinliklerine göre farklı bir kimyasal çözelti kullanılır. Daha derine uygulanan kimyasal cilt temizleme işlemleri daha etkili sonuçlar verir. Fakat iyileşme süreci daha uzundur. Cilt sorununa yönelik uygulanabilecek kimyasal peeling çeşitleri ise şu şekildedir:
Fiziksel bir araç ile cilt yüzeyindeki ölü hücrelerin uzaklaştırılmasıdır. Bu işlem için kullanılabilen araçlar ise fırça, bez, sünger veya ponza taşı olabilir. Bu uygulama kuru buz veya sıvı azot ile de yapılabilir. Fiziksel yüz peeling işlemi genellikle tek başına kullanılmaz. Anti aging ve benzeri diğer işlemler ile kombine edilebilir.
Kırışıklık, ten ton farklılıkları, hiperpigmentasyon, akne, donuk ten rengi, genişlemiş gözeneklerin tedavisinde uygulanır. Bir ay sürece haftada 2 kere olacak şekilde yapılır. 3-5 ay süre etkisi devam eder. İşlem tekrarı gerekebilir.
Değişik lazer türleri ile yapılan ve cilde herhangi bir zarar vermeden cildin temizlenmesi işlemidir. Sıklıkla cilt sıkılaştırması için yapılan bir işlemdir. Yıpranmış cilt yüzeyi, güneş lekeleri ve yara izleri tedavinden kullanılır. Daha sık boyun ve yüz bölgesine yapılır. Kişide bir miktar ağrıya sebep olan uygulama, 15-60 dakika sürer. Cildin durumuna göre yüzeysel ve derinlemesine temizleme yapılabilir.
Doğal malzemeler ile evde kolayca yapılabilecek bir peeling uygulamasıdır. Domates, zeytinyağı, öğütülmüş kahve, yumurta gibi doğal malzemelerle yapılan cilt maskeleri bu gruba girer. Pratik bir biçimde hazırlanan maskeler haftada 1-2 kere uygulandığı zaman olumlu sonuçlar alınabilir. Karışımlar dudak ve göz çevresi dışında cildin tüm bölgelerine sürülebilir. Maske 5 dakika ciltte bekletilir ve su ile yıkanır. Doğal peeling bir yüzeysel peeling uygulamasıdır. Derinlemesine peeling uygulamalarının uzman kişilerce yapılması gerekir.
Peeling işlemini evde yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur.
Evde peeling işlemimdem sonra mutlaka nemlendirici krem kullanılmalıdır. Uygulama sonrası cilt hassas olacağı için güneşe çıkarken güneş koruyucu ürünler kullanılmalıdır.
Kimyasal peeling yapıldıktan sonra ise oluşan kontrollü yaranın iyileşme süreci beklenir. Yüzeysel olan işlemlerde 3-6 gün, orta derinlikteki peeling 6-8 gün, derinlemesine yapılanlar ise 8-14 gün sürer. Bu zaman zarfında cildin dış etkenlerden korunması oldukça önemlidir.
Kimyasal, fiziksel ve lazer uygulamalarda hekim önerilerine mutlaka uyulmalıdır. Cilt direkt olarak güneşe maruz kalmamalıdır.
Dilerseniz konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.