Myastenia gravis, otoimmün bir sinir-kas hastalığıdır. Sinirlerin gönderdiği sinyaller kaslara normal şekilde iletilmez. Kişide neden oluştuğuna, ilerleyiş hızına bağlı olarak farklı kas gruplarını etkileyebilmektedir. Her yaş grubunda ve cinsiyette meydana gelebilen bu hastalıkla ilgili detaylı bilgi yazımızda…
Vücudun kas-sinir sisteminin en sık görülen bozukluğu myastenia gravisdir. İskelet kaslarının çeşitli derecelerde zayıflamasına neden olur. Otoimmün bir hastalıktır. Sinir uyarılarının bilinçli şekilde kontrol edildiği ve kaslara iletilmesine neden olan bozukluktan kaynaklanmaktadır.
Antikorların yanı vücudun savunma taneciklerinin sinirsel uyarının iletilmesiyle görevli asetilkolinin algılayıcısına zarar verir. Algılayıcıların yok edilmesiyle vücutta sinirler ve kaslar arasında normal iletişim engellenir ve kasta güçsüzlük meydana gelir. İlerleyen kas güçsüzlüğüne neden olmaktadır. Hastalığa maruz kalan fonksiyonlar ve organlar arasında gözler, göz kapakları, yüz ifadeleri, konuşma, yutma, çiğneme, boyun, bacak hareketleri bulunur.
Semptomlar ani şekilde ortaya çıkabilir, zaman içerisinde artış ya da azalış gösterebilir. Kasların herhangi birini etkileyebilir, bazı kas gruplarını diğerlerinden fazla etkileyebilir. Görülen belirtiler şu şunlardır:
Her yaş grubu ve cinsiyette görülebilir. Hastalık kadınlarda çoğunlukla 30’lu yaşlardan, erkeklerde ise 60-70 yaş aralığında görülmektedir.
Bağışıklık sisteminde meydana gelen bozukluğa bağlı olarak, vücudun kendi kas hücrelerini tehdit olarak algılamasıyla ve sinir hücreleriyle kas hücreleri arasındaki iletişimini gerçekleştiren asetilkolin reseptörlere saldırması ve moleküllere karşı antikor geliştirmesi nedeniyle oluşmaktadır. Böylece kas gruplarında bulunan asetilkolin reseptörleri azalır, sinir hücrelerinin ürettiği asetilkolin molekülleri kaslara aktarılmaz bundan dolayı kas hücrelerinde kasılma için uyarı oluşmaz ve kasılma gerçekleşmez. Hastalık belirtileri oluşmaya başlar.
Kesin olarak tedavisi mevcut değildir. Tedavide belirtilerin ortadan kalkması ve hastalığın kontrol altına alınması amaçlanır. Hastanın hayat kalitesinin arttırılması ve hastalığın ilerlemesini önlemek amaçlanır. Uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır:
İlaçlar doktor gözetiminde ve düzenli kontrolle kullanılmalıdır. Kişinin ve hastalığın durumuna göre ilaç ve doz miktarları düzenlenir.
Farklı sağlık sorunlarında kullanacakları ilaçları doktorlarına danışmadan kullanmamalıdırlar. İlaçlar belirtilerin sıklaşmasına ve kötüleşmesine neden olabilir. Ameliyat olmaları durumunda myastenia gravis hastalığına sahip olduklarını doktorlarına ameliyat öncesinde bildirmelidirler.