Mesanenin iç yapısında tümör oluşması ile meydana gelen mesane kanseri, 50 yaş üstü erkeklerde kadınlara oranla 4 kat daha fazla görülen bir kanser türüdür. Meydana gelmesindeki en yaygın neden ise sigara kullanımıdır. Yaklaşık olarak üçte ikisi ölümcül bir yapıda olmayan bu kanserin tekrar etme olasılığı ise oldukça yüksektir. Bu yazımızda mesane kanserini sizler için detaylandırdık.
İdrarı depolayarak vücuttan dışarı atılmasını sağlayan organa mesane denir. Mesanenin kendisine has olan iç yapısındaki hücre tabakasının kontrolsüz bir biçimde çoğalmasıyla birlikte sağlıklı dokuları işgal etmesine ise mesane kanseri denir. Bu çoğalma mesanede kitle oluşmasına neden olur. İdrar kesesi tümörü temelde 3 çeşittir;
Üropiteliyal Korsinom: Mesanenin duvarı üzerinde bulunan hücrelerde görülen bir kanser türüdür. En yaygın görülen mesane kanseri türüdür.
Yassı Epitel Hücreli Korsinom: Uzun bir süre tahriş olmuş veya enfeksiyona maruz kalmış idrar torbasının yassı epitel hücrelerinin kanser oluşturmasıdır.
Adenokarsinom: Mesanedeki mukoza salgısını yapan hücrelerin anormal çoğalmasından dolayı oluşan kanser türüdür.
Mesane kanseri neden olur? Sorusunun iki ana cevabı bulunur. Bunlar; sigara kullanımı ve kimyasal maddelere maruz kalınmasıdır. Sigaranın içindeki kimyasallar kan dolaşımı yolu ile böbreklerden süzülür ve mesanede depolanan idrarın içine girer. Bu maddeler burada mevcut bulunan hücrelerin yapılarını bozarak kanser olma riskini yükseltir. Diğer kanser etkenleri ise şu şekilde sıralanabilir;
En yaygın mesane kanseri belirtisi, idrarda ağrısız bir şekilde oluşan kanama görülmesidir. Bu kanama idrarda gözle görülebileceği gibi mikroskobik olarak da bulunabilir. Bu yüzden bazen tesadüfen başka taramalarda ortaya çıkabilir. Kanamanın yanı sıra daha nadir olarak görülen belirtiler ise şu şekildedir:
Mesane kanseri evreleme klinik belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Buradaki önemli nokta şudur, özellikle daha çok görüldüğü için 40 yaşını geçmiş erkeklerde, sigara kullanıyor ve idrarda kan bulgusuna rastlandı ise hekim yüksek oranda mesane kanseri şüphesi ile muayene yapar. Mesane kanseri teşhisi için öncelikle hastanın tıbbi öyküsü alınır ve fiziki muayene yapılır. En yaygın kullanılan tanı yöntemi sistoskopidir. Bu muayenede ışıklı ince bir kamera ile idrar yolundan girilerek mesane yapısı incelenir. Ayrıca gerek görülürse mesaneden incelemek üzere doku parçası alınabilir.
Buna ilaveten, görüntüleme yöntemleri kullanılarak çevre dokular ve kanser belirtileri değerlendirilmek için incelenir. Kanserin başka organlara dağılmasını engellemek için de mesaneye sistoskop yerleştirilerek üretra ve mesane incelenir.
Mesane tümörü tedavisi; kanserin evresine, tümör büyüklüğüne ve türüne göre uygulanır. Mesane duvarında meydana gelen düşük derecedeki kanserli hücreler, sistoskopi yardımı ile TUR (kapalı yöntemle tümörün temizlenmesi) tedavisi yapılarak temizlenebilir. Bu tedavi yöntemi daha sonra belirli aralıklarla tekrara edilebilir.
Yüksek derecedeki kanserli hücrelere ise TUR işlemi ile birlikte ilaç da verilebilir. Kas dokularına kadar ilerlemiş fakat diğer dokulara yayılmamış olan kanser türlerinde mesanenin alınması gerekir. Mesane alınması işlemine ‘radikal sistektomi’ denilir. Bu işlem ile prostat, etrafındaki lenf bezleri ve mesane alınır. İdrarın depolanması için de ince bağırsaklardan yeni bir idrar kesesi yapılır. Mesane kanserinde kemoterapi ve radyoterapi tedavileri ise bazı evrelerde ek olarak yapılabilir.
Mesane kanseri tedavisinden sonra tekrarlama olasılığına karşı hastalığın takip edilmesi oldukça önemlidir. Bu takip; kanserin evresi, derecesi ve hangi tedavi yönteminin uygulandığı konularına göre değişiklik gösterebilir. Mesane kanseri tedavisi sonrasındaki 2 yıl kritiktir. Tekrarlama olasılığı bu süreçte yüksektir. Zaman geçtikte tekrarlama olasılığı düşse de, tedavi sonrası ilk 10 yıl takip gerekebilir. Takip zamanı hastaya göre değişken olsa da ilk yıl 3 ayda bir kontrol mutlaka yapılmalıdır. Bu süreçlerde doktor; karaciğer, lenf bezleri ve sistoskopi ile de mesaneyi kontrol eder.
Dilerseniz bu konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.