Kulak çınlaması, kişilerin hayat kalitesini önemli ölçüde düşürebilen bir durumdur. Kulaktaki bu şikayet genellikle cızırtı, uğultu, su gürültüsüne benzer sesler duyulması şeklinde tarif edilir. Bazı kişilerde hafif seyrederken, bazı vakalarda oldukça yoğun ve rahatsız edici olabilir. Peki, kulak çınlaması nasıl geçer? Detaylar yazımıza.
Kulak çınlaması veya diğer ismi ile tinnutus, genellikle hafif ya da yüksek şiddetli uğultu, ıslık, su ve rüzgar sesine benzeyen gürültüler duyulması şeklinde tarif edilen bir şikayettir.
Kulak çınlamasının direkt bir bir zararı olmasa da, bu durumun altında yatan neden zarar verici olabilir. Bu yüzden her çınlaması olan kişide bu durumu açıklayacak bir neden bulunabilir. Araştırma neticesinde kulak çınlamasına neden olan bir etken bulunamazsa, çınlamanın sağlık açısından zararsız olduğu söylenebilir.
Bazı kişilerde kulak çınlaması sorunu ciddi bazı psikolojik etkilere de neden olabilir. Bu psikolojik durumlara; depresyon, anksiyete, dikkat bozukluğu, uyku problemleri gibi sorunlar sayılabilir. Bu kişilerde tedavi gerektiği gibi psikiyatrik destek de alabilirler.
Kulak çınlamasının birçok sebebi olabilir. Bu etkenler genellikle basit ve zararsız nedenler olabileceği gibi ciddi bazı sağlık problemleri de olabilir. Kulak çınlamasına neden olan yaygın nedenler şu şekilde sırlanabilir:
Kulak çınlamasının neden olabileceği belirtiler;
Bu sesler bası kişilerde sinir bozucu bir duruma neden olabilir. Kulak çınlaması belirtileri belli bir süre sürdükten sonra bir anda kesilebilir veya daha yoğun bir sesle rahatsızlık verici bir hale gelebilir. Bazı kişilerde duyulan sesler gece ve sessiz ortamlarda meydana gelebilirken, bazı kişilerde günlük hayatının her anında sıkıntılı bir duruma dönüşebilir.
Kulak çınlamasında teşhis problemin gelişme nedenine bağlı olarak farklılık gösterir. Doktor ilk olarak hastanın detaylı öyküsünü alır. Şayet sorunun kulağa bağlı nedenlerden dolayı geliştiğini düşünülüyorsa, odyometrik muayene yapılarak; dış kulak yolunda tıkanmaya neden olabilen kir ya da kalıntı, kulak zarında ya da orta kulakta çınlamaya yol açabilecek bir sorun aranır.
Hastada işitme kaybı mevcutsa ve yüksek frekanslardaysa bu durumda bilgisayarlı tomografi veya MR gibi testlerden yararlanılır. Görüntüleme yöntemlerinde de bir belirti bulunamazsa B12 vitamini, demir, şeker, kan şekeri, kolesterol ve çinko eksikliğine bakılır.
Kulak çınlaması tedavisindeki ana problemlerden birisi de etkeninin bulunmasının zor olmasıdır. Ancak nedeni bilinen vakalarda örneğin; işitme sinirinde bir kitleden dolayı oluşuyorsa ameliyat veya radyoterapi gibi uygulamalar yapılabilir.
Dış kulak yolundaki kirden dolayı çınlama olması halinde kulağın temizlenmesi ya da orta kulak yolundaki etkenlerden oluşuyorsa medikal veya cerrahi olarak hastanın tedavisi yapılır.
Sebebi bulunamayan vakalarda ise daha genel tedaviler kullanılabilir. Kulak çınlaması yüksek tansiyon, çinko eksikliği, kolesterol, B12 veya demir eksikliği gibi sistemik etkenlerden dolayı gelişiyorsa ilk olarak bu hastalıklar tedavi edilir.