Birçok farklı kanser tipinin tedavisinde yaygın bir şekilde kemoterapi uygulanır. Ameliyat öncesi, sonrası veya tek başına verilen bu tedavi hastalarda bazı yen etkilere neden olabilir. Peki, kemoterapi nasıl uygulanır? Yan etkileri nelerdir? Detaylar yazımızda.
Kemoterapi, modern tıpta kanser hücrelerini öldürmek amacıyla hastaya verilen içinde çeşitli ilaçları barındıran bir kanser tedavi yöntemidir. Belirlenen alanları hedefleyen radyoterapi veya cerrahiden farklı olan kemoterapi yöntemi, tüm vücut üzerinde etkili sistemik bir tedavidir. Kemoterapi tedavisinde hastaya verilen ilaçlar bilhassa kanser hücreleri gibi hızla bölünen ve çoğalan hücreler üzerinde etkilidir. Fakat kanser hücrelerini yok ederken aynı anda cilt, saç, bağırsak ve kemik iliği hücreleri gibi hızlı artan bazı sağlıklı vücut hücrelerine de zarar verir. Bu yüzden kemoterapi tedavisinde saç dökülmesi, bulantı, kusma gibi çeşitli yan etkiler görülebilir.
Kemoterapi uygulaması kanserin tipine ve evresine göre;
Bazı vakalarda ise kemoterapi tek tedavi seçeneği olarak yapılır. Hastalığın evresine göre kemoterapi cerrahi veya radyoterapi gibi diğer tedavilerle peş peşe ya da eş zamanlı olarak uygulanır. Örneğin; cerrahi operasyon öncesi tümörü küçültmek için veya ameliyattan sonra vücutta kanserli hücre kalma ve çoğalıp yayılma ihtimalini önlemek için kemoterapi yapılabilir. Benzer işlemler radyoterapi öncesinde ve sonrasında geçerlidir, radyoterapi ile eş zamanlı kemoterapi de uygulanabilir.
Kemoterapi tedavisi hastaya farklı yollarla verilebilir. Kemoterapi ilaçları form olarak ağızdan alınan tablet şeklinde olduğu gibi, damar içine veya direkt karın boşluğuna uygulanabilir türlerde mevcuttur. Kemoterapi ilaçlarının hastalara eriliş yolları aşağıdaki gibi olabilir:
Kanser hücreleri sağlıklı vücut hücrelerinden farklı bir şekilde kontrolsüz ve hızlı bir şekilde bölünerek çoğalır. Uygulama yönteminden bağımsız olarak tüm kemoterapi ilaçları, dolaşım sistemi yardımı ile kanserli dokulara erişerek burada yer alan kanser hücrelerinin DNA ve RNA'larını etkileyerek onları öldürür veya çoğalmalarını önler. Fakat bu esnada sağlıklı vücut hücreleri de zarar görebilir. Zarar gören sağlıklı hücrelerden dolayı kişide bazı yan etki görülebilir. Bunlar şu şekilde sırlanabilir:
Kemoterapi sonrası ağız bakımı oldukça önemlidir. Bu ilaçlar ağızda kuruluğa ve ağrılı yaralara yol açabilir. Bu yüzden kuruluk ve yaralar ağızda bakterilerin çoğalmasına ve enfeksiyona sebep olabilir. Ayrıca ağızda yer alan enfeksiyonlar vücudun diğer kısımlarına yayılabilir. Bu nedenle kemoterapi sonrası ağız ve dil bakımı için şunlar yapılabilir: