Bir karaciğer hastalığı olan kolestaz, karaciğerde safra akışının doğru şekilde işlenmediği durumlarda meydana gelmektedir. Safra, karaciğer tarafından üretilen yiyeceklerin, yağların sindirilmesine yardım eden bir sıvıdır. Gebelik kolestazı ise gebelik sırasında karaciğerin normal fonksiyonlarını yerine getirememesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Peki gebelik kolestazı nedir? Karaciğer kolestazı nedir? Detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.
Gebelik kolestazı, hamileliğin son dönemlerinde karaciğerdeki safra yollarınn doğru şekilde çalışamadığı bir durumdur. Bu durumda safranın birikmesi, kan dolaşımında yükselmesi ve bazen ciltte kaşıntı, sarılık gibi semptomlar oluşması görülebilir.
Gebelik kolestazı, bazı riskler taşıyabilir ve bazen erken doğuma, bebeğin anne karnında sıkıntıya girmesi, kaka yapması, doğum sonrası solunum sıkıntı yaşaması gibi sorunlara neden olabilir. Bazı araştırmalar sonucunda her 1000 gebelikten 1 veya 2 gebelikte bu durum meydana geldiği görülmektedir.
Gebelik kolestazı, gebelik sırasında karaciğerde oluşan bir rahatsızlıktır ve en belirgin semptomu genellikle eller ve ayak tabanlarında yoğun bir kaşıntıdır. Bazen kaşıntı vücudun yüz, boyun, göğüs, kollar ve bacaklar gibi diğer bölgelerinde de hissedilebilinir. Ciltte döküntü, kızarıklık görülmese bile kaşıntı yaşanabilir.
Gebelik kolestazının tam nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak aşağıdaki faktörler bu rahatsızlığın oluşumuna katkıda bulunabilir:
Görülen en belirgin semptomu, özellikle gebeliğin sonlarına doğru oluşan yoğun bir kaşıntıdır. Gebelik kolestazının diğer belirtileri şu şekildedir:
Eğer gebeliğinizin son döneminde elleriniz ve ayaklarınızda yoğun kaşıntı hissediyorsanız, doktorunuza danışmanız önemlidir. Gebelik kolestazı erken doğum riski taşıyabileceği için erken teşhis ve tedavi önemlidir.
Kolestaz, safra yollarından ince bağırsağa safra salgısının geçtiği sorunları tanımlamak için kullanılan genel sorunların adıdır. Karaciğer kolestazı, karaciğerdeki safra akışının azaldığı ya da doğru şekilde işlev gösteremediği bir durumdur. Safranın normal şekilde akışının engellenmesi veya yavaşlaması nedeniyle safra asitleri ve diğer safrada bulunan maddeler kan dolaşımına geçerek birikir ve vücutta çeşitli semptomlara neden olabilir.
Karaciğer kolestazına neden olan birçok faktör vardır. Bunlardan bazıları:
Karaciğer kolestazı belirtileri arasında sarılık, ciltte kaşıntı, bulantı, kusma, iştah kaybı, halsizlik ve karın ağrısı bulunabilir. Bu semptomlar görüldüğünde, bir doktora başvurulması ve uygun tedavinin başlanması önemlidir.
Karaciğerden kaynaklanan kaşıntı genellikle tüm vücutta yaygın ve şiddetli bir şekilde hissedilir. En sık kaşınan bölge genellikle sırttır. Fakat vücudun tüm bölümlerinde kaşıntı meydana gelir.
Karaciğerden kaynaklanan kaşıntının bir diğer özelliği, cildin sarıya dönmesi veya sarılık oluşmasıdır. Sarılık, karaciğerin safrayı doğru şekilde işleyemediği durumlarda bilirubin maddesinin birikmesi sonucu ciltte sarı renk değişikliklerine neden olabilir.
Karaciğer kaynaklı kaşıntı gibi semptomlar görüldüğünde, bir doktora danışmak önemlidir. Doğru teşhis ve tedavi, ciddi komplikasyonların önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Kolestazın tedavisi, altta yatan nedenleri tedavi etmekle başlar. Kolestazın altta yatan nedenleri arasında gebelik, hepatit, safra taşları ve bazı ilaçlar gibi durumlar yer alır. Kolestaz tedavisi, hastanın semptomlarını hafifletmek, komplikasyonları önlemek ve sağlıklı bir gebelik geçirmek için yapılır.