Kalp ile ilgili rahatsızlıkların çoğu acil müdahale gerektirebilmektedir. Göğüs ağrısı, damar sistemi ve bazı durumlarda kan dolaşımı incelenir. Buna bağlı olarak bazı parametreler incelenir. Troponin de bu parametrelerdendir. Troponin nedir? Yüksekliği neden olur? Sorularının cevapları yazımızda.
Troponin, iskelet ya da kalp kasının kasılmasının öğeleri olan 3 düzenleyici protein kompleksidir. Kalp kası üzerindeki hücrelerde aktivite düzenleyici görevi vardır. Proteine kalsiyum bağlanmasıyla yapısında bazı değişiklikler oluşur. Bu değişiklilerden dolayı aktin ve miyozin iplikçikler hareket eder, kalp kası hücresinin kasılması meydana gelir.
Kalp krizi aniden gelişen durumlardandır. Kalp krizi gibi durumlarda kalbin hasarına balı olarak kastan kana karışabilmektedir. Buna bağlı olarak troponin değeri yükselir.
Troponin, 3 alt gruptan oluşur. Bunlar, troponin C (TnC), I (Tnl), T (TntT). TnI ve Tnt sadece kalbe özgüdür. Tropomiyonizle birlikte çizgili kalp kasının kök yapısını oluşturmaktadırlar. Aktin, miyozin proteinlerinin uyarılmasına yardımcı olur. Bu uyarılmayla kalp kasılma hareketini gerçekleştirir.
Normal durumlarda kanda bulunmayan troponin kana karışırsa kalp kasında hasarlanmaya neden olabilir. Bundan dolayı kalp krizi şüphesinde yapılan testlerdendir. Troponin I ve T sadece kalp kası liflerinde bulunmaktadır. Bu nedenler kalpte hasar meydana gelip gelmediğine bakmak için bu proteinlere bakılmaktadır.
Troponin T değeri 2 ng/dl altında olmalıdır. I değeri ise 0,03-0,06’dan küçük olması gerekir. Laboratuarların kullandıkları kitlere ve yapılan kuruluşa bağlı olarak değerler değişebilmektedir.
Test sonucu protein yüksek olarak tespit edilmesi çoğunlukla kalp dokusunun hasar görmesinden kaynaklanabilir. Kalp krizi şüphesinde bakılır.
Yüksekliği kalp tanısı için önemlidir. Kalp krizi içim sadece troponin testi yeterli değildir. Fiziki muayene, klinik öykü ve EKG yapılır. Tanı sürecinde hasta öyküsünün dinlenmesi önemlidir. Kan düzeyinde yükselmesi kalbe bağlı olabileceği gibi kalp dışından da kaynaklanan türü mevcuttur. Kalbe bağlı nedenler;
Kalbe bağlı olmayan nedenlerde genellikle sorun böbrek yetmezliğinden kaynaklı olabilmektedir. Farklı rahatsızlıklardan dolayı da yükselme oluşabilir;
Öncelikle yüksekliğe neden olan durum tespit edilmelidir. Kalbe bağlı nedenlerdense sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Erken müdahale önemlidir. Yüksekliğe neden olan durum tespit edilmelidir. Oluşan nedene bağlı olarak uygulanacak yöntem değişir.
Sağlıklı kişilerde troponin değeri tespit edilemeyecek kadar düşüktür. Bundan dolayı test sonuçlarında sonuç çıkmayabilir. Göğüs ağrısı, kalp gibi şikayetlerle sağlık kurumlarına başvuran kişilere test uygulanır.
Kalp krizi şüphesi bulunan kişilere uygulanır. Aynı zamanda göğüs ağrısı gibi kalp krizine işaret eden durumlarda da istenir. Kalp hasarlanmasına bağlı olan durumlara bakmak için de kullanılır.