Dışarıdan gelen sesleri duyma kabiliyetinde azalma olmasına, işitme kaybı denir. Doğuştan veya farklı etkenlerden dolayı sonradan oluşabilen bu durum, bireylerin hayat kalitesini önemli derecede düşürebilen bir rahatsızlıktır. Tedavisi ise hastalığın şiddetine, hastanın yaşına ve meydana gelme etkenine göre değişkenlik gösterir. Peki, işitme kaybı belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Detaylar yazımızda.
İşitme kaybı genel olarak dışarıdan gelen sesleri duyma kabiliyetinde azalma olması, kulak çınlaması, vızıltı veya hiçbir ses duyamaması halidir. Her yaşta meydana gelebilen bu durum, tek taraflı, iki taraflı veya dalgalanma gösteren bir şekilde ilerleyebilir. Zamanla gelişmesi erken teşhisini zorlaştırır. Kişide duyma sorunu olduğunu genellikle etrafındaki bireyler fark eder. İşitme kaybı erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülebilen bir rahatsızlıktır. Sonradan meydana gelebildiği gibi doğuştan da oluşabilir. Oluşmasında birçok faktör rol oynar. Tedavisi ise meydana gelme şekline, şiddetine, hastanın yaşına ve özelliklerine göre planlanır.
İşitme kaybı doğuştan gelebileceği gibi farklı etkenlerden dolayı sonradan da oluşabilir. Bunlar şu şekilde sırlanabilir:
Bu nedenlerin dışında;
İşitmede kayıp aniden veya zamana yayılarak meydana gelebilir. Çoğu vakada herhangi bir belirti görülmezken, bazılarında kademeli olarak bazı semptomlar oluşabilir. Belirtisiz olan işitme kaybı tedavi edilmediği takdirde işitmenin tam anlamıyla kaybı yaşanabilir. Bazı vakalarda görülebilen işitme kaybı belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:
Bu semptomlar işitme kaybına işaret edebilir. Bu yüzden bir kulak burun boğaz doktoruna görünmekte yarar vardır.
Hekim işitme sorunu ile gelen hastanın ilk olarak tıbbi öyküsünü dinler. Daha sonra enfeksiyon olup olmadığına bakılır. Bunun için sübjektif ve objektif ismindeki 2 aşamalı işitme testi uygulanır. Testlerin neticesinde iç kulakta meydana gelen sinirsel hasar, işitme kaybı, işitme derecesi ve hangi kulakta olduğuna ilişkin bilgiler alınır. Sonuçlara ve hastanın genel durumuna göre hekim ameliyat yapılmasına veya işitme cihazı takılmasına karar verir.
İşitme kaybı vakalarının çoğu tedavi edilemez raddeye gelebilir. Ancak bazıları aşağıdaki tedavi uygulamaları ile düzeltilebilir durumdadır.
İşitme Cihazları: Doğru şekilde takılan işitme cihazı birçok vakada sözel ve işitsel iletişimi yeniden sağlanmasına yardımcı olur.
Timpanostomi Tüpleri: Bu tüpler kulaktaki basıncı dengeleyerek orta kulakta biriken sıvının tahliye edilmesine yardımcı olur. Şayet problem orta kulakta bulunan çekiç, örs, üzengi kemiklerinden kaynaklı ise bu kemikler fonksiyonel olan protezleri ile değiştirilebilir.
Koklear İmplant: İşitme cihazının verimli sonuç alınamadığı hastalarda, sesi dış mekandan alarak direkt işitme sinirine aktaran cihazlardır.
Yardımcı Dinleme Cihazları: Telefon amplifikatörleri, kişisel FM sistemleri veya TV dinleme cihazları bu anlamda sayılabilir.
Konuşma-Okuma Eğitimi: Kısaca dudak okuma denilen eğitimdir. Karşıdaki kişinin konuşmalarını ağızdan okumak için alınır.
İlaçlar: İşitme kaybı için altta yatan hastalıkların (meniere hastalığı gibi) tedavisinde kullanılabilir.