Geniz eti, burun ve boğaz arasında bulunan ve doğuştan her bireyde mevcut olan bir dokudur. Görevi vücuda giren mikropları yakalayarak bertaraf etmektir. Bazı olumsuz dış etkenler ve enfeksiyonlardan dolayı büyüyen ve hava yollarını tıkayan geniz eti nasıl tedavi edilir? Detaylar yazımızda.
Geniz eti veya diğer adıyla adenoid, burun boşluğunun en arka kısmında geniz bölgesinde bulunur. Geniz eti, yanlış bilinenin aksine vücutta sonradan oluşmaz doğuştan her bireyde mevcuttur. Bu doku, vücuda giren bakteri ve virüsleri yakalayarak vücudun mücadele etmesini ve antikor oluşturmasını sağlar.
Viral enfeksiyonlara fazlaca maruz kalan geniz eti, büyük boyutlara gelerek eski boyutuna dönemeyebilir. Bu duruma geniz eti büyümesi denir. Büyüyen geniz eti ise fonksiyonlarını tam anlamıyla yapamadığı için tekrar eden geniz eti iltihabına neden olabilir. Ayrıca büyüyen bu doku, çocuklarda sıkça rastlanılan burun tıkanıklığı ve horlama nedenlerinden biridir. Bu durumda hekim tarafından büyüyen dokunun cerrahi operasyonla alınması önerilebilir.
Geniz eti dokusunda bağışıklık sistemi elemanları çokça bulunur. Bu yüzden büyümesi için bu hücreleri harekete geçiren durumların olması gerekir. Geniz eti neden büyür? Sorusunun cevabı için şu nedenler sayılabilir:
Genetik: Geniz eti büyümesinin en önemli nedenlerinden biridir. Özellikle anne ve babasında bu durumun olduğu bireylerde yüksek oranda ve doğuştan büyük geniz eti görülebilir.
Enfeksiyonlar: Her tip bakteriyel ve viral enfeksiyona bağlı olarak bağışıklık sisteminin verdiği tepki neticesinde geniz eti büyümesi gelişebilir.
Alerji: burun boşluğu ve genizde alerjiye neden olan alerjik rinit gibi durumlarda geniz etinde büyüme oluşabilir.
Kimyasallara ve Kirli Hava: Sigara dumanı veya kirli havanın uzun süre solunması sonucu bu durum, geniz eti dokusunda büyümeye neden olabilir.
Kanser: Nazofarensk (üst yutak) veya geniz etini tutan lenfoma kanserinde, adenoidde tümöre bağlı büyüme görülebilir.
Adenoid büyümesi, burum boşluğu ile gırtlak arasında bulunan genizde, hava geçen alanda daralmaya neden olur. Bu duruma bağlı olarak geniz eti büyümesi belirtileri şu şekilde oluşabilir:
Adenoid dokusunun büyümesinin tanısını, kulak burun boğaz uzmanı hekim koyar. Hekimin hastanın şikayetleri hakkında detaylı bilgi aldıktan sonra yapacağı yöntemler şu şekildedir:
Endoskopi: Uç kısmında kamera bulunan ince bir tüp burundan ve boğazdan ilerletilerek ilgili bölgeler incelenir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT): Birden fazla X ışını bulunan bu tomografi makinesi; sinüslerin, burun boşluklarının ve geniz etinin detaylı bir görüntülemesini bilgisayar ekranına yansıtır.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR): Yüksek güçlü bir mıknatıs ve bilgisayar kullanılarak; sinüs, adenoid ve burun geçişlerinin detaylı görüntüsünü verir.
Çocuklarda geniz eti büyümesi tedavisi için doktor öncelikli olarak antibiyotik tedavisi verir. Yanı sıra geniz eti iltihaplı değilse bir süre beklenebilir ve zamanla boyutu kendiliğinden küçülebilir.
Fakat ilaç tedavisi ile giderilemeyen adenoid büyümesi hali çocuklarda; burun tıkanıklığı, horlama ve orta kulak iltihabı gibi sorunlara yol açıyorsa geniz etinin durumu araştırılmalıdır. Araştırmalar neticesinde hava yolunda bir daralma bulunuyorsa cerrahi operasyona karar verilir.
Adenoid alınması cerrahi operasyonuna hekim şu nedenlerden dolayı karar verebilir:
Geniz eti ameliyatı, genel anestezi ile kapalı yöntemler kullanılarak yapılır. Çocuklarda ameliyat olumsuz etki etmesin diye öncesinde bir şurup içirilir. Yarı uyur uyanık halde olan çocuğa ameliyathanede anestezi verilir. Sonrasında ise son yıllarda kullanılan buharlaştırma yöntemi ile geniz eti düşük ısıda yakılarak alınır ve herhangi bir dikiş atılmaz. Bu operasyon ortalama 20 dakikada biter. Etkin bir ameliyat sonrası geniz etinin tekrarlama olasılığı yoktur. Hastaya ameliyattan sonra birkaç gün yumuşak gıda yemesi ve bol sıvı alması önerilir.
Dilerseniz konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.