Oda ısısının fazla olması, kişinin uyurken fazla kalın giyinmesi, kullanılan battaniyenin kalınlığı gibi çevresel faktörlerden dolayı gece terlemesi durumu meydana gelebilmektedir. Sadece çevresel faktörler etkili değildir. Reflü, uyku apnesi, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, stres bozukluğu da gece terlemesini tetikleyebilmektedir. Detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.
Kişinin gün içerisinde yediği yemek, uyurken giydiği kıyafet, üzerine örttüğü battaniyenin kalınlığı gibi birçok faktöre bağlı olarak gece terlemesi meydana gelir. Bu durumlardan dolayı yaşanan gece terlemeleri normal kabul edilir. Sürekli devam eden, gece uykudan uyandıracak derecede şiddetli terlemelerin de ise kişilerin doktora gitmesi tavsiye edilir.
Gece terlemesine neden olan durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
Çocuklarda birçok nedenden dolayı gece terlemesi meydana gelebilmektedir. Çevresel faktörler bu duruma neden olabilmektedir. Fazla kalın kıyafetler, kalın battaniyeler çevresel faktörlerdendir.
Üst solunum yolları, sinüzit, bronşit, soğuk algınlığı gibi hastalıklar mevcutsa gece terlemesi meydana gelebilmektedir.
Geniz eti normalden büyük olan çocuklarda gece terlemeleri, uyku apne sendromuna rastlanabilmektedir.
Herhangi bir hastalıktan kaynaklanıyorsa hastalık teşhis edilmeli ve tedavisine başlanmalıdır. Hastalıktan kaynaklanmayan durumlarda ise oda ısısı düşürülmeli, yatarken çok kalın kıyafetler tercih edilmemelidir. Kalın battaniye ya da yorganlar daha inceleriyle değiştirilebilir.
Bazı durumlarda çevresel faktörlerden bağımsız olarak terleme meydana gelir. Kaygı, stres durumları da aşırı terlemeye neden olabilmektedir. Kişi öncelikli olarak hiperhidrozis gibi terleme sorunlardan terlemesini ayırt etmelidir. Gece terlemesiyle beraber yaşanan durumları gözlemlemelidir.
Gece terlemesiyle birlikte nedensiz kilo kaybı, ağrılar, ateş, kronik ya da kanlı öksürük, ishal, karın ağrısı görülüyorsa en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.
Gece terlemesine neden olan hastalığın tespit edilmesi, şikayetlerin göz önünde bulundurulması gitmesi gereken bölüm için önemlidir. Örneğin, antidepresan sınıfından ilaç kullanılıyorsa ilacı veren doktora gidilmelidir. Böyle bir durum mevcut değilse “İç Hastalıkları” bölümüne gidilmelidir. Bulut Klinik üzerinden ihtiyacınız olan branş için online randevu ya da yüz yüze randevu alabilirsiniz.