Gebelikte meydana gelen durumlardan birisi de gebelik zehirlenmesidir. Anne ve bebeğin sağlığına olumsuz etki oluşturabilecek bir durumdur. Gebeliğin 20.haftasından sonra başlayan yüksek tansiyon ve buna bağlı bazı organlarda hasara neden olan hamilelik komplikasyonudur. Detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.
Gebeliğin 20.haftasından sonra başlayan yüksek kan basıncıyla, yüksek tansiyonlar beraber gerçekleşir. Preeklampsi yani gebelik zehirlenmesinin nedeni olarak kişinin rahim duvarına yerleşik olan ve hamilelik sırasında bebeğe besinlerin ve oksijen iletilmesini sağlayan kaynaklandığı düşünülmektedir.
Preeklampsi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve bebek veya hamile kadın için tehlike oluşturabilir.
Gebelik kontrolü sırasında tansiyon yüksekliği, bazı organlarda hasar, idrarda protein kaçağı, karaciğer enzim yüksekliği, kanda düşük platelet sayısı gibi laboratuvar testleriyle belirtilere rastlanabilir. Bunlar dışındaki gebelik zehirlenmesi belirtileri şunlardır:
Eğer bu belirtiler sürekli veya ağır ise, bir doktorla muayene olmanız önerilir.
Gebelik zehirlenmesine neden olabilecek risk faktörleri ise şu şekildedir:
Hamile kadın ve bebek için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Aşağıdaki durumlar gebelik zehirlenmesinin sonuçları arasında yer alabilir:
Preeklampsi zamanında tanımlanır ve müdahaleler zamanında yapılırsa bu durumlar önlenebilir veya en aza indirilebilir. Gebelik zehirlenmesi belirtileri ortaya çıktığında, bir doktorla muayene olmanız ve gerekli tedaviyi almanız önemlidir.
Gebelik zehirlenmesinin bebekler üzerindeki etkilerinden sık görülenler şunlardır:
Gebelikte zehirlenme ciddi ve hayati bir durumdur bundan dolayı belirtiler görüldüğünde mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Hamile kadınlarda görülen bir durumdur. Hamileliğin erken aşamasında ortaya çıkan bu durum, hamileliğin ilerleyen aşamalarında daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Hamilelerde normal olmayan bir bulantı, kusma ve ishalden kaynaklanabilir. Genellikle 35 yaş üstü hamilelerde, ilk hamileliğini yaşayan kadınlar, vücut kitle endeksi 30’un üzerinde olan kişilerde görülebilmektedir.
Tedavide öncelikli olarak hedeflenen bebeğin sağlıklı bir şekilde doğuma hazırlanması için kan basıncını kontrol altına alınmasıdır. Bu doğrultuda anneye antihipertansif ilaç tedavisine başlanır.
Erken doğum ihtimali varsa bebeğin akciğer gelişimini sağlamak için kortikosteroid tedavisi uygulanır. Bebeğin gelişimi ve sağlığı yakından takip edilir. Eğer durum çok ciddiyse ve gebelik ilerlemişse, doktorunuz hamile kadının doğum yapmasını önerebilir.
Her durum farklıdır ve tedavi yöntemleri de duruma göre değişebilir. Doktorunuz en iyi tedavi yöntemini önerecektir.