En eski tedavi yöntemlerinden biri olan fitoterapi, Antik Yunanca’daki fito (bitki) ve terapi (tedavi) kelimelerinden türemiştir. Yani çeşitli bitkiler kullanılarak tedavi yapılması anlamına gelir. Kadınsal hastalıklardan, tiroit bezi hastalıklarına, astımdan, uykusuzluk sorununa kadar farklı birçok hastalık için fitoterapiden yararlanılabilir. Peki, fitoterapi nasıl uygulanır? Detaylar yazımızda.
En eski tedavi yöntemlerinden biri olan fitoterapi, Antik Yunanca’daki fito (bitki) ve terapi (tedavi) kelimelerinden türemiştir. Yani çeşitli bitkiler kullanılarak tedavi yapılması anlamına gelir. Bu tedavide bitkilerin içinde bulunan kimyasal bileşenlerden yararlanılarak hastalıkların engellenmesi, iyileştirilmesi, zindeliğin artırılması ve vücudun güçlendirilmesi amaçlanır. Fitoterapide bitkilerin bazı bölümleri, salgıları, elde edilen yağları, ekstratları gibi formları hastalıklar için kullanılır. Bitkisel ürünler tek ilaç veya farklı kombinasyonlar olarak reçete edilebilir. Çay, ot karışımları, krem veya tablet gibi değişik şekillerde kullanılabilir. Modern tıp için tamamlayıcı olması, ekonomik olması ve kolay ulaşılabilir olması sebebiyle avantajlı bir tedavi seçeneğidir.
Fitoterapi, geniş bir uygulama alanı olan bir tedavi biçimidir. Uygulama şekli kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Kişinin cinsiyeti, yaşı, sağlık durumu, vücut yapısı, kullanılacak bitki türü gibi etkenler tedavinin uygulanmasında etkilidir. Ftioterapi ecazacılığın bir alt dalıdır ve eğitimini almış kişilerce yapılmalıdır. Bu yüzden fitoterapiden yararlanacak hastaların tedaviyi yapan kişinin uzman olduğundan emin olması gerekir. Kanıtlanmış ve rasyonel bir bilim olan fitoterapide kullanılan bitkilerin ne sonuçlar vereceği bilinir. Bu nedenle kimin hangi bitkilerle tedavi edilebileceğini de uzman kişilerce bilinir. Bilinçli uzmanlar tarafından uygulanan bir fitoterapi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
Geçmişten günümüze dünya üzerinde tanımlanmış ortalama 400 bine yakın bitki sınıflandırması yapılmıştır. Bu bitkilerin her birinin yüzlerce değişik bitkisel bileşeni içerdiği düşünülmektedir. Henüz keşfedilmemiş olanlar ise fitoterapiye eklenmeyi bekleyen milyarlarca bitkisel bileşen olduğu tahmin edilmektedir. Bu kadar zengin bir tedavi seçeneğine sahip olsa da fitoterapide en yaygın kullanılanlar arasında şu bitki türleri sıralanabilir:
Örneğin; lavanta enfeksiyonları giderirken, tarçının kan şekerini dengelemesi diyabet hastalarına yardımcı bir besin olmasını sağlar, yeşil çayın antioksidan özelliği kansere karşı koruyucu etki sunarken, sarı kantaron yağı ise cilde iyileştirici etki sağlar. Bu özellikler ve faydalar bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış verilerdir.
Fitoterapi birçok hastalık için alternatif ve yardımcı bir tedavi yöntemidir. Fitoterapinin uygulandığı bazı hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
Bitkilerle tedavi yöntemi olan fitoterapi başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok gelişmiş toplumda güvenle kullanılır. Tam donanımlı ve alanında uzman olan kişiler tarafından uygulanırsa son derece etkili ve güvenli bir yöntemdir. İnternet üzerinden fitoterapi ürünleri açısından farklı problemler meydana gelebilir. Bu yüzden bitkisel tedavi için bir uzmanla yerinde ve yüz yüze görüşmek en doğru olandır. Aksi takdirde en güvenli kabul edilen bu uygulama zararlı bir hale dönüşebilir.
Bitkilerle tedavi hem bebek hem de çocuklara rahatlıkla uygulanabilen bir yöntemdir. Ancak tedaviyi yapacak kişinin çok dikkatli olması gerekir. Bu aşamada çocuğa uygulanacak tedavin