İyi yapılmayan bir ağız bakımı, besinlerin zaman içinde ağızda birikmesine ve diş taşı oluşmasına yol açabilir. Oluşan diş taşları ise diş eti hastalıklarından diş kayıplarına kadar birçok probleme neden olabilir. Bu anlamda hekim kontrolünde yapılan diş temizleme işlemi, diş sağlığı açısından olumsuz sonuçları engellemede oldukça etkili bir uygulamadır. Peki, hem estetik hem de sağlık açısından kurtarıcı bir rol üstlenen diş temizleme nasıl yapılır? Dilerseniz yazımıza göz atalım.
Çocukluktan yetişkin döneme kadar diş ve ağız sağlığını korumak ve diş kayıplarını önlemek için yapılan diş temizliği büyük bir öneme sahiptir. Ancak bireyin kendisinin yaptığı fırçalama veya diş ipi gibi işlemler bazen yeterli gelmeyebilir. Bazı etkenlerden dolayı dişte diş taşı veya diş lekelenmeleri gelişebilir. Bu anlamda diş hekimleri tarafından özel alet ve cihazlarla yapılan diş temizleme işlemi, ağızda biriken plak ve bakterilerin dişlerden temizlenmesidir.
Tüketilen gıdaların ağız ve dişlerde biriken kalıntıları zamanla dişlerde bakteri plakları oluşmasına sebep olur. Diş fırçalama, diş ipi ve gargara işlemlerinin amacı bu plakların temizlenmesi ağızda oluşan asidik ortamın nötr hale getirilmesi için yapılır. Bu diş temizlemelerin düzenli bir biçimde yapılmadığı hallerde ise dişlerde biriken bakteri plakları uzun bir süre dişlerde kalarak diş minesine zarar verir. Hasar alan dişlerde çürüme oluşabilir. Aynı zamanda bazı plaklar serleşerek diş taşına neden olabilir. Diş taşları çok sert bir yapıdadır ve fırçalama ile temizlenmez. Bu yüzden diş taşı temizliği ve aşağıdaki diğer problemler için diş doktorları tarafından diş temizliği işlemi uygulanır:
Diş hekimleri tarafından yapılan diş temizletme öncesinden ayrıntılı bir ağız muayenesi yapılır. Bu muayene ile diş temizleme yapılması gereken problemler belirlenir. Daha sonra zaman varsa aynı gün işlem yapılır, yoksa hastaya randevu verilir.
Diş eti temizleme işleminde diş üzerinde bulunan tartar ve plaklar farklı aletler ile temizlenir. Sıklıkla ultrasonik cihazlarla yapılan işlemde diş taşları titreşim yoluyla çatlatılır. Bu araçlar diş minesine herhangi bir zarar vermez ve yalnızca tartar ve plakları bertaraf eder. Uygulama genellikle 10 dakika gibi bir sürede tamamlanır. Uygulama sonrası dişlere diş cilası veya fulorür sürülür. Bu sayede diş yüzeyi pürüzsüz ve temiz bir görünüme kavuşur. Eğer dişlerde lekelenme veya renk değişimleri varsa hekim, diş beyazlatma işlemi de yapabilir. Diş temizlemenin süresi, yapılan işlemlerin türüne ve hastanın ihtiyaçlarına göre 15-45 dakika arasında sürebilir. Diş temizliği sonrasında 30 dakika bir şey yenilip içilmemesi işlemin etkili olmasını sağlar.
Diş temizleme işlemi diş eti hastalıkları başta olmak üzere, diş eti çekilmesi ve diş kayıpları gibi birçok sorunu engellemede etkilidir.
Hekim kontrolünde yapılan diş lekesi, diş eti ve diş taşı temizleme işlemi 6 ay ile 1 yıl içinde tekrar edilebilir. Halk arasında bilinen diş eti temizlemenin tekrar yapılmasının dişlere zarar verdiği algısı yanlıştır. Çünkü diş taşı oluşumu dişlere temizleme işlemi yapılsa bile tekrarlayan bir durumdur. Bu nedenle diş tartar temizleme yapılmadığı zaman diş eti iltihaplanması sonucu diş kayıpları gelişebilir.
Diş lekelerini temizler: Dişlerde oluşan lekelenme problemleri giderilerek daha estetik ve parlak bir gülüş kazandırır.
Diş eti hastalıklarını önler: Diş temizleme ile potansiyeli olan diş eti hastalıklarının önüne geçilebilir. Ağızda oluşabilecek tartar oluşması ve mikropların temizlenmesi diş kayıplarını da engeller.
Ağız kanserini önler: Genellikle ağız hijyeni eksik olan kişilerde gelişen ağız kanserinin doğru temizlenen bir ağızda gelişme olasılığı azalır.
Kalp krizini önler: Diş eti hastalıkları ile kalp hastalıkları arasında sıkı bir bağlantı vardır. Bu yüzden diş temizleme kalp damar hastalıkları açısından riski azaltan bir uygulamadır.
Ağız kokusunu engeller: Diş plakları ve tartarın yol açtığı ağız kokusu diş temizleme ile kolayca engellenebilir.
Diş problemleri erken teşhis edilebilir: Düzenli gidilen diş muayeneleri diş problemlerinin erken tespit edilmesini sağlar.
Ağız ve diş sağlığını korumak ve olası problemleri engellemek için de 6 ayda bir diş hekimine muayene olunması oldukça önemlidir.