Diş taşı yaygın olarak görülen bir problemdir. Tükürükteki bazı proteinlerin dişin dış yüzeyini kaplamasıyla başlar. Temizlenmeyen plak nedeniyle oluşur. Diş taşı nedir? Neden olur? Sorularının cevapları yazımızda.
Tartar olarak da bilinen diş taşı, sertleşen plak ve minerallerin birikmesidir. Temizlenmeyen plak nedeniyle oluşur. Dişlerin tamamını kaplayabilir. Dişlerin arkasına ve arasına yerleşir. Sarı ya da kahverengidir. Diş plağının içerisinde besin artıkları, mikroorganizmalar bulunur ve düzenli olarak temizlenmelidir. Temizlik işlemi diş ipi, diş fırçası, ağzı gargaralarıyla gerçekleşir. Ağız bakımına önem göstermeyen kişilerde diş taşı oluşabilir. Doğru fırçalama yapmayan ve diş eti sınırı temizliğine özen göstermeyen kişilerde de görülür.
Ağızda birçok bakteri bulunur. Bakteriler gıda parçalarıyla birleştiği zaman dişe zarar veren bir asit üretir. Bu asit nedeniyle plak oluşur. Yapışan yapıdaki bu plak temizlenmese gıdalardaki kalsiyum ve diğer maddeleri de toplayarak sertleşir. Böylece diş taşı oluşmuş olur. Dişin ön, arka taraflarında diş eti çizgisi boyunca görülür. Dişin arkasındaki sarı ya da kahverengi lekeler taşın olduğunun göstergesidir.
Direkt olarak ağız kokusu yapmamaktadır. Neden olduğu rahatsızlıklar ise ağız kokusuna neden olabilmektedir. Diş eti problemleri çürüğe neden olabilmektedir. Bu gibi durumlar ağızda kokuya neden olur.
Diş etlerinde oluşan tahriş nedeniyle iltihaplanma oluşur. Tartar, diş eti rahatsızlığının ilk evrelerinde gingivit oluşmasına neden olur. Bu durum nedeniyle kızarıklık, şişkinlik, hassasiyet, ağrı oluşumuna neden olmaktadır.
Temizlenmediği durumlarda diş eti çekilmesine neden olabilmektedir. Diş taşı oluşmuş ve temizlenmemişse artarak devam eder. Bu nedenle diş eti çekilmesi başlar ve dişlerin araları açılmaya başlar. Açılan bölgede diş taşı oluşumaya devam eder.
Diş taşlarının biriktiği yerde diş çürükleri de meydana gelir.
Diş aralarında ve arka yüzeylerinde görülen diş taşları, anestezi kullanılmadan ve dişe zarar verilemeden ultrasonik aletlerle veya el aletleriyle tedavi edilir. Anestei kullanılmaz fakat dişe uyuşturucu sprey sıkılabilir. Diş taşlarının yoğunluğuna bağlı olarak tek seansta temizlenebilmektedir.
Tedavi sonrasında 1 hafta sıcak-soğuk hassasiyeti normaldir. İşlem 15 ila 20 dakika sürebilmektedir. Temizlenmediği takdirde birçok rahatsızlığa neden olabilir.
Yaygın görülen diş problemlerindendir. Bazı insanların tükürüğündeki mineraller de oluşmasına neden olur. Dikkat edilmesi gereken durumlar şunlardır:
Belirtiler ve şüpheniz bulunuyorsa Bulut Klinik üzerinden kolaylıkla "Diş Hekimi" randevusu alabilirsiniz.