İnsan hayatının kalitesini önemli ölçüde etkileyen sorunlardan birisi de diş problemleridir. Yaygın olarak görülen diş problemlerinin başında diş eti kanamaları gelmektedir. Diş eti kanaması nedir? Neden olur? Detaylar yazımızda.
Diş etleri, çene ve diş arasında bulunur ve dişlere destek verirler. Gıdaların öğütülmesine yardımcı olur ve gıdaların ağız boşluklarında birikmesinin önüne geçerler. Bazı nedenlerle yapılarının hasar görmesi, dişlere destek olmamaları durumunda kanamalar oluşabilmektedir.
En fazla görülen diş eti hastalığı sorunu diş eti kanamasıdır. Diş etinde plak birikmesiyle oluşur. Plak birikmesi sonucu oluşan gingivitis yapışkan ve renksiz bakteri plağıdır ve iltihaplanmaya sebep olabilmektedir. Bu durum sonucu kanama meydana gelebilir. Farklı sağlık sorunlarında dolayı da kanama oluşabilmektedir. Diş etlerinin yapısında yaşanan bouzlmalar, çeşitli rahatsızlıklar kanamaya neden olabilmektedir. Bu nedenler arasında;
Kötü ağız hijyeni, ağız ve diş bakımının aksatılması veya yanlış bakım yapılması. Yanlış işlem deformasyona sebep olur. Düzenli, doğru araçlarla dişlerin fırçalanmaması, gıda artıklarının temizlenmemesi kanamaya neden olabilir.
Travma, kabuklu sert gıdaların tüketilmesi ya da ağız içerisindeki dokuların fiziksel travmalar yaşamasından dolayı kanama meydana gelebilmektedir.
Diş eti iltihabı, diş ile diş eti arasında dokuların birleştiği yerdeki bağların iltihaplanmasıyla diş etlerinin doku bütünlüğü zarar görmesiyle kanama oluşabilir.
Kanama sorunları, kan sulandırıcı ilaçların kullanılması, kanamaya neden olabilecek hastalıklar diş eti kanamalarını arttırabilmektedir.
Gebelik, bu dönemde yaşanan hormonal değişikliklerden dolayı kanamaya yatkın ödemli bir yapı oluşabilmektedir.
Sigara kullanımı, içerisindeki kimyasal maddeler nedeniyle diş eti yapısını bozarak kanamayı kolaylaştırmaktadır.
Vitamin yetersizliği, diş sağlığında önemli yeri olan C ve K vitaminlerinin vücutta yeteri kadar olmaması kanamaya neden olmaktadır.
Diş eti kanaması nasıl geçer? Ne iyi gelir? Kanama oluştuğu durumda akla gelen ilk sorulardandır. Tedavi için öncelikle kanamaya neden olan durum incelenir. Evde yapılabilecek çözümler şu şekildedir:
Diş eti kanamalarında periodontoloji bölümüne yani diş eti hastalıkları uzmanına danışılmalıdır. Dilerseniz BulutKlinik üzerinden “Diş Hekimliği Bölümüne” randevu alabilirsiniz.