Her yeni eğitim ve öğretim yılında ebeveynler öğrencilerden daha heyecanlı ve kaygılı olur. Özellikle de ilkokula yeni başlayacak öğrencilerin anne babalarının kafasında bu süreçte birçok soru bulunur. Bunlardan en önemlisi ise çocuğum okula hazır mı? Bu soruyu sizler için cevaplamaya çalıştık.
Öncelikle ilkokula başlaması düşünülen çocuğun yönetmeliklere uygun olan yaşı doldurmuş olması gerekir. Şuan yürürlükte olan yönetmeliğe göre ise okulların açıldığı Eylül ayı sonu baz alınarak 69 ayını dolduran çocuklar ilkokula başlayabilir. Yanı sıra 66-68 ayını doldurmuş olsa da gelişiminin ilkokula uygun olduğu düşünülen çocuklarda velisinin yazılı onayı ile ilkokula başlayabilir. Fakat, 66-68 ayını dolduran çocukların çoğu zihinsel olarak hazır gibi dursa da, duygusal veya fiziksel olarak okula hazır olmayabilir. Bu yüzden çocuk öğrense de, fiziksel olarak gelişmeyen el kasları yorulabilir. Bundan dolayı okula gitmek istemeyebilir. Ya da duygusal olarak hazır olmadığı için bu süreçte içine kapanabilir. Bu nedenle ilkokul birinci sınıf öncesi gelişimin; bedensel, zihinsel ve duygusal bir bütün olarak ele alınıp, çocuğun hazır olduğu zamanda okula başlaması planlanmalıdır.
Aynı yaşı dolduran her çocuk aynı bedensel, zihinsel ve duygusal gelişime sahip midir? Hayır. Elbette her çocuğun aynı yaşta aynı gelişimde olması mümkün değildir. Öncelikle çocuğun zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan okula başlayama hazır olması gerekir. Bu duruma okul olgunluğu denir. Bu anlamda çocuğun; modellendirilmiş eğitime hazır olması, kişisel hijyenini sağlayabilmesi, kendi ihtiyaçlarını yardımsız giderebilmesi ve bunların bilincinde olması gerekir. Bunun yanı sıra, duygusal açıdan gelişim göstermesi de bir çocuk için oldukça önemli bir konudur. Duygusal açıdan ise; evden anne ve babasından ayrılabilmesi, kendini ifade eden cümleler kurabilmesi, arkadaşlarının oyunlarına katılabilmesi gerekir. Bu yüzden çocuğun bu gelişimleri tamamlaması için çevresi tarafından planlı bir şekilde destek alması oldukça önemlidir. Tüm bunlara ek olarak okul öncesi eğitimin rolü de bu gelişime katkı sağlamada oldukça büyüktür. 36 ayını dolduran ve 66 ayını doldurmamış her çocuk anaokuluna gidebilir. Tüm bu gelişimler okul yaşındaki çocukta mevcut ise onun okula hazır olduğuna işaret eder.
Ailesinden ilk kez ayrılan çocuk okula girmek istemeyebilir. Hatta okul binasına girmeyi bile reddedebilir. Sürekli ve yüksek tonda ağlayabilir. Bunun yanı sıra uzaklık kavramını tam anlamadığı için evinden çok uzakta olduğunu sanabilir. Okuldan ne zaman alınacağını, okulda ne kadar kalacağını ve ihtiyaçlarını kime söyleyeceğini düşünerek kaygılanabilir.
Ayrıca okulda zaten yoğun bir ders programına dahil olan çocuğun evde de aileleri tarafından ders yapma konusunda sürekli uyarılmaması gerekir. Başaramadığı yerlerde özgüven aşılanmalı, sabırla yardım edilmelidir. Bu sayede nasıl başlanırsa öyle giden bir eğitim hayatına olumlu temeller atılabilir.