Burun içinde bulanan ve solunan havayı ılıtıp temizleyen yapılara, burun eti yani konka denilir. KBB rahatsızlığı olan birçok kişide bu etlerin gereğinden fazla şişerek büyümesi sorununa sıkça rastlanır. Burun tıkanıklığı yaparak uyku apnesi gibi önemli sorunlara yol açabilen bu büyümeler, burun eti küçültme ameliyatları ile çözüme kavuşuyor. Peki, konka küçültme ameliyatları nasıl yapılır? Detaylar yazımızda.
Burnun üst, orta ve alt kısımlarında bulunan 3 adet dokuya burun eti yani konka denir. Konkalar buruna giren havayı ısıtıp nemlendirerek filtreledikten sonra akciğerlere ulaşmasını sağlar. Yumuşak doku ve kemikten oluşan burun etleri soğuk havaya maruz kalınca içindeki kan dolaşımı artarak şişer ve alınan havayı solunmaya hazır hale getirir. Yanı sıra ise üzerinde bulunan mukoza tabakası ile çeşitli enzimler ve proteinler üreterek immün sistemi destekler.
Bazı nedenlerden dolayı burun eti büyümesi gereğinden fazla olabilir. Konkaların olağan dışı büyümesini tetikleyen faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Alerji: Mantar, küf, toz veya polen gibi dış etkenlere alerjisi olan kişilerin bu tetikleyicilerin bulunduğu bir ortamda bulunması, genellikle alt burun etlerinde şişmeye neden olur. Bu hassasiyet unsurlarına çokça maruz kalınması durumunda ise burun etlerinde büyüme meydana gelir.
Kirli ve Nemli Hava: Teneffüs edilen havanın kirli veya nemli olması burnun bu şartlara uyum sağlaması için büyümesini gerektirir. Uzun süre bu türde bir hava solunduğunda büyüme kalıcı bir hal alabilir.
Sigara Kullanımı: Burun etleri kirli havaya maruz kalınca bu havayı filtrelemek için belirli bir efor sarf eder. Yoğun sigara kullanımı sonucu bu işlemi sürekli yapacağı için bu durum konkaların büyümesine neden olur.
Kronik Sinüzit: Tekrarlayan sinüzitlerde burun fonksiyonlarının uzun süre bozulması burun eti büyümesine neden olur.
Burun İltihapları: Enfeksiyonlardan dolayı oluşan burun iltihaplarında burun fonsksiyonları olumsuz etkilenerek etlerde büyüme meydana gelir.
Burun Deviasyonları: Burun kemiklerinde bulunan eğrilikler solunumu olumsuz etkileyerek burun eti büyümelerine neden olur.
Bazı İlaçlar: Üst solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılan burun açıcı spreylerin uzun süre kullanılması konkalarda büyümeye sebep olur.
Burun içi eti büyümesi belirtileri arasında ilk sırada burun tıkanıklığı gelir. Burnu tıkanık olan kişi burnundan yeterli nefes almakta zorlanarak ağızdan nefes almaya başlar. Bundan dolayı burun eti büyümesi horlama sorununa neden olabilir. Yanı sıra gelişen belirtiler ise şu şekildedir:
Burun eti büyümesi tedavisi cerrahi operasyon ile lokal veya genel anestezi kullanılarak yapılır. Bazı vakalarda burun etinin tamamı alınarak çıkarılır. Fakat konkaların solunan havayı ısıtma ve filtreleme görevi olduğu için gerekli değilse yapılmaması tercih edilir. Uygulanan çeşitli cerrahi yöntemler mevcuttur. Operasyonlar hastanın ihtiyacına yönelik yapılır. Burun eti büyümesi ameliyatı uygulanan yöntemler açısından şu şekildedir:
Lazerle ile Burun Eti Küçültme Ameliyatı: Tek seansta kesin sonuç veren ve yumuşak doku tarafını iyi bir şekilde küçültebilen bir yöntemdir. Burun etleri üzerine lazerle ısı verilerek küçültme yapılır. Ameliyatta konka yüzeyinin yapısının korunarak küçültülmesi esastır. Son yıllarda oldukça efektif olarak kullanılır.
Radyofrekasn ile Burun Eti Küçültme Ameliyatı: Lazer yöntemine benzer bir enerji metodudur. Burun eti üzerine özel bir iğne ile radyofrekans dalgaları verilerek küçültme yapılır. İki seans olarak uygulanır.
Burun eti küçültme ameliyatları genellikle 15-20 dakika aralığında sürer. Yanı sıra bir burun eti düzeltme işlemi de yapılacaksa 2 saate kadar uzayabilir.
Ameliyat sonrası doktorun verdiği kortizonlu nazal spreyler kullanılır. Fakat bu spreylerin uzun bir süre kullanılması burunda kuruluk ve kanama gibi durumlara yol açabilir. Bu yüzden ilacın yanında kişisel olarak alınan önleyici tedbirler de önemlidir. Bundan dolayı hasta ameliyat sonrası şu noktalara dikkat etmelidir:
Çok düşük bir ihtimal olsa da burun etlerinin tekrar büyüme riski bulunabilir. Bu durum genellikle aşırı alerjik veya kronik sinüziti bulunan hastalarda görülebilir. Burun eti büyümelerinde veya tekrar eden büyüme durumlarında uzman bir kulak burun boğaz hekimine başvurulması gerekir. Dilerseniz Bulut Klinik üzerinden online randevu ya da yüz yüze randevu alabilirsiniz.
Dilerseniz bu konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.