72 yaşındaki 'Demir Adam' ismiyle tanınan milli sporcu Ali Bıdı'nın biyolojik yaşı, yapılan kondisyon testlerinde 33 olarak belirlendi. Sporcunun açıklamalarına göre, 36 yıl boyunca birçok hastalık geçirdikten sonra spora başladığını, bugünkü halini aktif olarak spor yapmaya ve sağlıklı beslenmeye borçlu olduğunu belirtti. Peki, sizin biyolojik yaşınız kaç?
Biyolojik yaş, vücut ile ruhun birlikte oluşturduğu yaştır. Kronolojik yaş (takvim yaşı) bazı kişilerde biyolojik yaştan daha büyük veya daha küçük çıkabilir. Kendine iyi bakan sağlıklı ve doğru beslenen kişilerin biyolojik yaşı takvim yaşından daha küçük çıkabilir. Aksi bir hayat düzeni içinde olanlar ise oldukları yaştan daha büyük hatta yaşlı durabilirler. Bu durumu etkileyen en önemli faktörler ise şu şekilde sıralanabilir:
Biyolojik yaşını merak eden kişiler için, henüz standart kanıtlı bir biyolojik yaş hesaplama testi olmasa bile bazı parametrelerle bir sonuca varılabilir. Bunlar; kan testleri, doku örnekleri, egzersiz kapasite testleri, zihinsel ve psikolojik testlerden oluşan bir test serisi ile ölçümlenebilir.
Kan analizleriyle kişilerin; kanda biriken yaşlanmaya veya ölüme neden olabilen toksik maddeler görülebilir. Beslenme alışkanlıklarının ne derece doğru olduğu da kan testleri ile belirlenebilir. Performans gerektiren dinamik testlerle de; dinlenme esnasındaki kalp ritim hızı, kan basıncı, kas gücü, aort damarının esnekliği ve nefes yeterliliği gibi parametrelere ulaşılabilir.
Bu biyolojik testlerin yanında genetik aktarımlar ve geçmiş hastalıklar oldukça etkilidir. Genetik miras, kişinin tıbbi öyküsü ve ailesinde görülen hastalıklardan oluşur. Gerek görüldüğü zaman laboratuvar testleriyle yatkınlık olan hastalıklar incelenebilir. Örneğin; ailesinde şeker hastalığı, kalp veya tansiyon olan kişilerde genellikle riskli bir gen aktarımı söz konusu olabilir. Yanı sıra; kalın bağırsak, meme kanseri veya prostat gibi ailevi hastalıklar da kalıtımı yüksek olan hastalık türlerindendir.
Biyolojik yaşı etkileyen etkenler arasında son olarak da, çevresel faktörler ve yaşam tarzı gelir. Kişinin nerede, nasıl ve hangi şartlarda yaşadığı ile alakalı bir konudur. Yaşadığı çevrenin hava kirliliği, sosyal durumu, yaşam kaygıları, stres faktörü, sosyal ve kültürel etkileri, beslenme ve su tüketimi belirleyici faktörlerdir. Bunun yanı sıra psikolojik durumu, vücuda zararlı madde kullanıp kullanmadığı ve bedensel faaliyetleri etraflıca değerlendirilir.
Tüm bu değerlendirmeler neticesinde çıkan biyolojik yaşı genç çıkan kişilerin genel tepkisi memnuniyettir. Fakat daha yaşlı çıkan kişiler için birkaç öneri ve değişim sağlıklı ve genç bir beden için kaçınılmazdır. Bu anlamda; yeni hayat tarzı benimsenmesi, olumsuz alışkanlıkların bırakılması, bedenin yanı sıra ruha da iyi gelecek faaliyetler yapılması doğru adımlar olur.
Genç kalmak için altın öneriler: