Ebeveynler için çocuklarında meydana gelen basit bir rahatsızlık bile endişe vericidir. Hele de yenidoğan bebeklerde olan rahatsızlıklar bu endişenin katlanmasına yol açabilir. Yenidoğan bebeklerin birçoğunda görülebilen gözyaşı kanalı tıkanıklığı da çözümü olan bir durum olmasına karşın anne ve babaları korkutan türden bir sorundur. Peki, bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı neden olur? Nasıl tedavi edilir?
Göz bezlerinin ana işlevi gözyaşı salgılamaktır. Salgılanan gözyaşları göz kırpma hareketi ile birlikte gözyaşı kanal ağızlarından gözün iç yüzeyine yayılır. Gözyaşı kanal ağızlarının oluşumunun tamamlanmaması haline ise gözyaşı kanal tıkanıklığı denir. Yenidoğan bebeklerde sıkça rastlanan bir problemdir. Bu sorun anne karnındaki bebeğin gelişiminin tamamlanmaması nedeniyle oluşur. Birçok vakada herhangi bir cerrahi müdahale gerekmeden kendiliğinden düzelse de ebeveynleri tedirgin eden bir durumdur.
Bu tıkanıklığın sebebi gözü aşağı doğru akıtan kanal ağızlarının anne karnında gelişimini bitirmemesinden kaynaklıdır. Bu şekilde doğan çoğu bebekte bu tıkanıklık problemi görülür. Ancak bebeklerin birçoğunda kapalı olan bu ince zar doku ortalama 2 ay içinde kendiliğinden açılabilir.
Bu rahatsızlık yenidoğan bebeklerin ortalama %6’sında görülebilir. Gözyaşı kanal problemi ile eşlik eden başka hastalıklar açısından değerlendirmeye gerek yoktur.
Göz kanalı tıkalı olan bebekler ağladığı zaman gözyaşı kanal içinden geçmediği için o bölge temizlenmez ve bakterilerin gözde birikmesine yol açar Uygun bir müdahale yapılmazsa mikroplar bu ılık ve besin dolu ıslak ortamda çoğalmaya başlar. Bu durum da çapaklanmaya ve de kirpiklerde yapışmalarla anlayabileceğiniz enfeksiyonlara yol açabilir.Gözde yaşanan bu sorunun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:
Bazı bebeklerde ise iltihaplanmadan dolayı gözaltında şişlik ve kızarıklık gelişebilir. Ancak bu durum kalıcı bir soruna neden olmaz.
Tedavide en etkili yöntem masajdır. Genellikle ilk 1 yılda yapılan bu masaj ile kanalın kendiliğinden açılma ihtimali %95 civarındadır. Kanal tıkanıllığı için yapılan masaj şu şekilde yapılmalıdır:
Hareketin günde ortalama 3-4 kere 10 defa ihmal edilmeden düzenli bir şekilde yapılması gereklidir. 1 yaşına kadar etkili olan bu hareketin etkinliği 1 yaşı geçen çocuklarda büyük ölçüde azalır.
Bu süreçte gözde çapaklanma varsa enfeksiyonun önlenmesi için antibiyotikli damla kullanılması gerekebilir. Rahatsızlığın devam etmesi halinde 6.aydaın sonra göz doktoru muayenesi için başvurulmalıdır. Hekim bu durumda göz doktoru 1. yılın sonunda göz hekimi sondalama işlemi yapabilir. Şikayetin devam etmesi halinde 2. ayın sonunda sondalama tekrarlanır. Bu işlemlerin hepsi yetersiz ise 3. yaşını doldurduğunda bebeğe dakriyosistorinostomi isimli göz yaşı kanalı ameliyatı yapılır.