Kinezyolojik bantlama tedavisi, Japon kiropraksi ve akupunktur uzmanı Dr. Kenzo Kase tarafından 1973 yılında geliştirilmiştir. Uygulama özel geliştirilen bantlar ile eklem hareketlerini sınırlamadan ağrıların iyileşmesinin amaçlar. Peki, bantlama tedavisi kimlere uygulanır? Faydaları nelerdir? Detaylar yazımızda.
Kinezyolojik bantlama tekniği (The Kinesio Taping technique) ve kinezyolojik bant (Kinesio Tex tape) Japon kiropraksi ve akupunktur uzmanı Dr. Kenzo Kase’nin çalışmaları sonucu 1973 yılında geliştirilen bir uygulamadır. Kinesiotape tedavisindeki amaç eklem hareketlerini sınırlamadan ağrıların iyileşmesinin sağlanmasıdır. Yöntem; kas ağrıları, ödem, kas romatizmaları, huzursuz bacak sendromu, spor yaralanmaları gibi birçok sağlık sorununun giderilmesinde kullanılabilir. Bantlama tedavisi geliştirilirken yetmişli yıllarda yaygın olan Japon kiropraksi ve akupunktur yöntemlerinden ilham alınmıştır. Dr. Kase’nin meydana getirdiği yeni nesil bu bant, standart bantlardan değişik olarak eklem hareketleri üzerinde sınırlandırıcı bir etki oluşturmadan insan derisinin kendine özel yapısal özellikleri ile uyumlu bir yapıya sahiptir. Bu yönüyle vücudun doktor tarafından belirlenen alanlarına yapıştırılması ile kan dolaşımı ve lenf dolaşımını destekleyerek vücudun genelinde herhangi bir ağrı ya da şişkinlik oluşturmayacak şekilde eşit olarak dağılmasının önünü açar.
Kinezyolojik bantlama yöntemi, pediatrik ve nörolojik hastalıklar için kas iskelet sistemine sportif rehabilitasyon sağlamak amacıyla uygulanır. Yanı sıra, kas iskelet sistemi haricinde vasküler problemlerde ve lenf ödem hastalığı için de kullanımı bulunur. Kinezyolojik bantlama tedavisi geniş bir skalada kullanıma sahiptir. Kinezyo bant veya ağrı bandı şu rahatsızlıklar için uygulanabilir:
Tedavide ilk kullanılan orijinal bant, kinesio tex gold olarak adlandırılır. Günümüzde de en yaygın kullanılan çeşit olarak bulunur. Bandın yapışkan tarafı sinüzoidal dalgalı bir yapıya sahiptir. Bu dalgalar arasında kalan kısım vücut terinin ve havanın kolaylıkla banttan geçmesini sağlar.
Sonrasında geliştirilen diğer bir tür kinesio tex platinum bandında ise yapışkan yüz baklava dilimi biçimindedir. Çoğunlukla spor yaralanmalarında ve fizik tedavi uzmanı veya fizyoterapist gibi uzman kişilerce kullanımı önerilir.
Kinezyo bandın genel özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir:
Neredeyse hiçbir yan etkisi olmayan bant tedavisinin iskelet kas sistemi üzerinde sağlayabileceği faydalar şu şekilde sıralanabilir:
Bantlama tedavisinin ciddi yan etkileri bulunmamakla beraber, bant kullanımına bağlı uygulanan alanda cilt reaksiyonları zaman zaman görülebilir. Bu etkiler çoğunlukla alerjik reaksiyonlar ya da bölgesel irritasyon olarak gelişebilir. Alerjik reaksiyon ise çoğu kez bandın yapışkan olmasını sağlayan poliakrilat yapıştırıcıya karşı gelişir. Bu reaksiyonun olması halinde bant çıkarılmalıdır. Ayrıca ciltte açık yara, zedelenme ya da kızarıklık, hassas ve iyileşmekte olan bir durum bulunuyorsa da uygulama cilt sağlığı düzelene kadar ertelenir. Diyabetli hastalarda duyusal sorunlar meydana gelebileceği için kontrollü uygulama yapılması önerilir. Uygulanacak bölgenin etrafında aktif enfeksiyon veya damar tıkanıklığına bağlı semptomlar varsa uygulama yapılmaz.