Her insan korku, endişe gibi duygu durumları yaşamaktadır. Bu durumları etkileyen çeşitli faktörler bulunur. Agorafobi ise alan korkusudur. Kişinin güvenli bir alanı bulunur. Bu alan genellikle kişinin evidir. Evden ayrılmaktan kaçınırlar, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları gibi kaçamayacaklarını düşündükleri yerlerden uzak dururlar. Alışveriş kuyruğunda beklemek, kalabalığın içinde bulunmak gibi durumlarda bulunmak istemezler bu durum sosyal hayatlarını kısıtlar ve hayat kalitelerini düşürür. Kaygı bozukluğunun bir türü olan agorafobi nedir? Detaylı bilgi yazımızda.
Agorafobi diğer adıyla alan korkusu, kişinin güvenli hissetmediği ortamlara karşı gösterdiği korku, rahatsızlık, endişe, utanç gibi duygular gösterdiği kaygı bozukluğu türüdür.
Bulunduğu yerden çıkma ihtimalinin zor olduğu, kaçamayacağı yerlerde bulunma korkusudur. Bankada, market sırasında beklemek, tiyatro sırasında oturmak, otobüs gibi toplu taşımaların kullanırken de korku veya endişe duyarlar.
Genellikle kalabalık ya da kapalı alanlar, açık veya uzak bölgeler, evden uzakta oturmak korku ve endişeyi tetikleyen durumlardır. Kişiler hastalığa karşı koymakta zorlanırlar. Günlük hayatı çok fazla olumsuz etkileyebilmektedir. Kişinin evden çıkmasını zorlaştıran durumlar meydana gelebilmektedir. Güvenli alanlarının dışında oldukları süre zarfında rahatsızlık duyarak belirli durumlardan kaçınırlar.
Agorafobiye neden olan durumlar;
Her yaşta gelişebilen bir durum olan agorafobi çoğunlukla 25-35 yaşlarında meydana geldiği görülmektedir.
Kişilerde fiziksel, ruhsal, davranışlar belirtiler gözlemlenir. Açık, kapalı ortamlarda yardıma ihtiyaç duyması halinde yardım alamayacağını düşünmesi, kendisini yalnız hissetmesine bağlı olarak endişe, korku, utanç duyguları gözlemlenir.
Fiziksel olarak kişide göğüs ağrısı, hızlı nefes alışverişi, stresin neden olduğu yoğun terleme durumu, sıcak basması, titreme, yutkunurken güçlük yaşama, mide bulantısı, el ve ayaklarda uyuşma, kalp krizi geçirme korkusu, baş dönmesi görülür.
Genellikle görülen belirtiler şu şekildedir;
Birçok farklı tedavi seçeneği vardır. Bazı durumlarda tedavi yöntemleri beraber uygulanır.
Psikoterapi yöntemi, uzmanla beraber düzenli randevularla konuşma seansları gerçekleştirmek. Seans sırasında hastaya korkuları, korkularını tetikleyen nedenler hakkında konuşma fırsatı verilir. Gerekli durumlarda psikoterapiyle beraber ilaç tedavisi uygulanır. Kişi korku ve endişeleriyle başa çıkmayı öğrendiğinde durdurulabilir bir yöntemdir.
Maruziyet terapi yöntemi maruz kalma terapisi de denilmektedir. Kişinin yavaşça korktuğu şeylerle yüzleşmesi sağlanır. Bu yöntemle zaman içerisinde korkularda azalma gözlemlenir.
İlaçlar, antidepresanlar, anksiyolitikler olarak isimlendirilen anksiyete ilaçları kullanılır.
Yaşam tarzı değişiklikleri yapılarak kaygı ve endişe durumları azaltılır. Bu değişikliklerin içinde yeterli uyku, düzenli egzersiz, sağlıklı diyet uygulamak, meditasyon, yoga benzeri aktivitelerde bulunmak tercih edilebilir.
Agorafobiden şüphelenildiği durumlarda psikolojik yardım almak önemlidir. Dilerseniz Bulut Klinik üzerinden online veya yüz yüze randevu alabilirsiniz.