Özellikle çocukluk döneminde yapılan ortodontik tedaviler, ileri yaşlarda sorun yaşamamak adına oldukça önemlidir. Çene darlıkları, üst üste binmiş dişler, ileri ve geri çene konumları, çapraşık diş konumlanması gibi sorunların tedavisinde ise apereylerin rolü büyüktür. Bu anlamda ağız içi hareketli apereyler birçok avantajlı yönünden dolayı hekimler tarafından uygun hastalar için kullanılır. Peki, ağız içi hareketli aperey tedavisi nasıl yapılır? Kimler bu tedavi için uygundur? Detaylar yazımızda.
Ortodonti tedavisinde hastalara sabit, hareketli, ağız içi ve ağız dışı ortodontik apareyler uygulanır. Bu işlemler bilhassa çene darlıkları, üst üste binmiş dişler, ileri ve geri çene konumları, çapraşık diş konumlanması gibi problemlerin çözümlenmesi için başvurulan ağız içi ve dışı konumlandırılan apareyler, ortodonti tedavi sürecinde önemli bir rol oynar. Ağız içine uygulanan ortodontik apareyler metal ve şeffaf diş telleri gibi dişin yüzeyine konumlandırılan ve tedavi bitimine kadar çıkarılamayan sabit aparey çeşitlerindendir. Ağız içi hareketli apareyler ise hem hasta hem de doktorun çıkarıp takabildiği diş ve çene gelişimini etkileyebilen ortodontik tedavi araçlarıdır. Ağız içi sabit apareyler ve ağız içi hareketli apareyler, hastanın yaşına ve ortodontik probleminin şiddetine göre hekim tarafından seçilerek uygulanır.
Ağız içi hareketli apareyler, yukarıda da belirtildiği gibi hastanın ve hekimin gerekli olduğu zaman takıp çıkarabildiği diş ve çene gelişimini yönlendiren ortodontik tedavi araçlarıdır. Bilhassa çocukların dişlerinin çıkmaya başladığı süreçlerde çene darlıklarını önlemek ve yeni gelen kalıcı dişlere yer açmak için uygulanır.
Hareketli ortodontik apareyler sınıfında; yer tutucular, pekiştirme apareyleri, çene genişletici apareyler veya alışkanlık kırıcı apareyler bulunur. Damaklıklar haricinde, metal ve şeffaf tellere muadil olarak kullanılabilen şeffaf plaklar da hareketli aparey sınıfına alınabilir. Erişkin hastalarda da uygulanabilen ağız içi apareyler, hem alt hem de üst çeneye konumlandırılabilen ve tek gövdeli olan yapılardır. Ağız içi hareketli apareylerin amacı dişlere belli kuvvet uygulayarak damak şekillerini doğru bir konuma getirmektir. Bu hareketli apareyler her bir hasta için özel olarak tasarlanır ve ortodonti tedavisinde destek amacı ile kullanılır.
Diş ve çene gelişimine yardımcı olan hareketli apereyler, problemin türüne ve şiddetine göre şu çeşitlere sahiptir.
Monoblok: Alt çenenin geride olduğu hallerde ya da çene kayıklığı sorunlarında kullanılır.
Twin Blok: Alt çenenin öne çekilmesi için uygulanır.
Aktivatör: Çenenin şiddetli kapanış sorunlarında kullanılır.
Hawley: Ortodontik tedavi sonrası pekiştirme için verilir.
Essix Plak: Dişlerin olması gereken konumuna gelmesi için kullanılır.
Positioner: Fonksiyonel tedavilerin pekiştirilmesi amacıyla uygulanır.
Çocuğun ortodontik hareketli aparey ihtiyacının bulunup bulunmadığı ortodontistin muayenesi sonrası tespit edilir. İhtiyaç duyulan hasta için şu adımlar izlenir:
Hareketli apareylerin etkin tedavi etmesi açısından düzgün kullanılması oldukça önemlidir. Bu yüzden ortodontistin ilettiği biçimlerde aparey kullanımı yapılması gerekir.
Ortodontik aparey ağız içinde konumlandığı için temizliği oldukça önemlidir. Uygun temizlik yapılmadığı zaman hastada mide bulantısı ve koku şikayeti meydana gelebilir. Aparey normalde kullanılan diş fırçasından farklı bir diş fırçasıyla iyice fırçalanmalıdır. Hareketli apareyi tekrar dişlere takmadan önce dişlerin fırçalanması önemlidir. Ağız içi aperey kullanılmadığı zamanlarda kendi özel ortodonti kutusunda saklanmalıdır. Saklanırken güzel bir şekilde kurulanmalıdır. Zira ıslak halde kapalı kutuya konulursa koku yapabilir.
Hareketli apereyler erken çocukluk dönemi ortodontik tedavilerindendir. Bu tür tedavilerde zamanlama oldukça önem arz eder. Çocuğun büyüme ve gelişim dönemlerinin doğru bir şekilde takip edilmesi ve doğru zamanda geç olmadan ortodonti tedavisine başlanması gerekir. Bazı hallerde tel tedavisine gerek duyulmadan apereyler ile ortodontik çözüm sunulabilir. Bu açıdan hareketli apereylerin avantajlı yönleri şu şekilde sıralanabilir:
Ağız içi hareketli apareylerin kullanım süresini hekim belirler. Vidalı ve çocuklarda üst çene darlığının tedavisinde kullanılan apareyler 3-6 ayda yenilenirken, pekiştirici apareyler 9-10 ay kadar kullanılabilir. Bu yüzden tedavi planı ve ortodontik problemin derecesine göre ağız içi hareketli aparey kullanım süresi değişebilir.