Bebeklerin doğumunun üzerinden henüz çok zaman geçmediği 3.ay, gelişim açısından birçok beceriyi kazandığı bir dönemin başlangıcıdır. Bu ay itibariyle bebekler artık çevrelerinde olanları merak etmeye ve keşfetmeye başlarlar. Ayrıca yalnız kalmak istemezler ve ebeveynlerini yanlarında daha fazla isterler. Peki, 3 aylık bebek daha neler yapabilir? Gelişimi nasıl olur? Detaylar yazımızda.
Görme Yetisi: 3 aya gelen bir bebek yüzleri dikkatle izleyerek anne ve babasını tanıyabilir. Gözleri birbiri ile koordineli bir biçimde daha iyi hareket eder ve hareketli cisimleri takip edebilir. Bu aydaki bebeğin bir kişiye 15-20 cm mesafeden gülümsediğini veya birkaç metre ötede duran bir oyuncağı incelediği görülebilir.
İşitme Yetisi: İşite yetisi oldukça gelişen 3 aylık bebek ebeveynlerinin seslerini ayırt edebilir. Tanıdık sesleri duydukları zaman o yöne doğru başlarını çevirebilirler. Kimse olmasa dahi merak ettikleri için etraflarındaki nesneler veya el ve ayakları ile iletişim kurup farklı sesler çıkarabilirler.
Koku, Tat Alma ve Dokunma Yetisi: Yetişkinler ile kıyaslandığı zaman üç aylık bir bebeğin koku alma duyusu çok daha gelişmiştir. Bu ayında bebek acı veya tatlı her türlü tadı ayırt edebilir. Dili gelişen ve büyüyen bebek etrafındaki nesneleri tanımak amacıyla sürekli koklar ve ağzına götürür.
3. ayını dolduran bebekler insanların yanlarında olmasını isterler ve yalnız kalırlarsa genellikle ağlarlar. Etraflarında meydana gelen ani veya yüksek seslerden çok rahatsız olurlar. Bebekler bu dönemlerinde huzursuz olduklarında veya ağladıkları zaman, ilgi bekleyerek kendilerinin sakinleştirilmesini isterler. Bu yüzden onlara sarılmak ve öpmek, güven duygularını geliştirir.
3. ayında bebek zihinsel gelişim anlamında son derece hızlıdır. Bu ayda sadece ellerini değil, bilinç olarak tüm vücudunu hareket ettirebilir. Bu nedenle sesin geldiği tarafa doğru başını çevirdiği ve tanıdığı insanları ve sevdiği nesneleri gördüğü zaman gülümseme veya sevinç çığlığıyla tepki verdiği gözlemlenir. Yanı sıra bebeğin motor becerilerinin de geliştiği dokunmak veya kavramak istediği nesnelere doğru uzandığı da görülebilir. 3. ayda bebeğin beyninde deneyimlerinin ve hatıralarının depolanmaya başladığı da söylenebilir. Ağladığı ve gülümsediği zaman ebeveynlerinin dikkatini çektiğinin farkındadır. Çevresindeki insanlarla iyi vakit geçirebileceğinin farkına vardığı zaman ise etrafına sıklıkla gülücükler saçar.
Diğer aylarını geride bırakan bebeğin sosyal becerileri de gelişim kaydeder. Çıkardığı sesler ile kullandığı mimik sayısında artma gözlemlenir. Çoğunlukla gülücükler atan bebeğin, dilini genellikle dışarı çıkardığı görülür. Anne ve babasının onunla konuşurken bebek te devamlı ses çıkarır. Bu minik ve ses çıkarmalar bebek açısından sohbet niteliğindedir. Kimsenin onunla ilgilenmediği zamanlarda yaptığı ses ve dil çıkarma hareketleri ise ‘gelip benimle konuşun’ çağrısı olabilir. Bu ayındaki bebek yabancı kişilerden korkmaz. Bu nedenle neredeyse herkese gülümseyebilir.
Bu ayında bebeğin doğuştan var olan irkilme ve benzeri refleksleri kaybolur. Gelişen kasları ile birlikte gücünün geliştiği, boynunu dik tuttuğu, başının neredeyse hiç sallanmadığı görülür. Bebek tekme atacak düzeyde alt vücudunu kontrol etmeye başlar. Yumru olan elleri açılır ve rengarenk sarkan oyuncaklara dokunabilir, sallar ya da ağzına götürebilir.
Bebeğin diğer aynı yaş ve cinsiyetteki bebekler ile kıyaslanmasını sağlayan bebek gelişim tablosu, çocuk doktorlarının yaygın olarak kullandığı bir tablodur. 3 aylık bebeklerde gelişim parametreleri ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Her bebek kendine özel bir gelişim kaydeder bu rakamlar ortalama değerlerdir.
3 aylık bebekler önceki aylarına oranla hem zihinsel hem de bedensel anlamda daha aktiftirler. 3 aylık bebeğin yapabilecekleri genel olarak şu şekilde sırlanabilir:
Bebekler ilk 6 aylık dönemlerinde her ay düzenli olarak hekim ziyaretine götürülmelidir. Bu muayenede genel sağlık taramaları ile boy, kilo, baş çevresi ve boyun kiloya olan oranı gibi ölçümler yapılır. Ayrıca doğumdan sonraki 2 ay boyunca bebeklerde normal olan göz kayması ve şaşılığın bu ayın sonuna doğru geçmesi beklenir. Bu gibi problemlerin olması durumunda doktora gidilmelidir.
3 aylık bebeklere;
Ay ay bebek gelişimi ile ilgili diğer yazılarımız için aşağıdaki başlıklara tıklayabilirsiniz.
1 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
2 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?